Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14038002 www.bgdnes.bg

Експертът по сигурност Тихомир Безлов: Каналджии се рекламират с нагли клипове

На тях мигранти минават с джипове през оградата, пускат ги в Телеграм и вайбър

КОЙ Е ТОЙ

Тихомир Безлов е експерт по въпросите на престъпността в България. През последните 17 години като старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията той е автор на редица доклади и социологически изследвания. Проучванията и анализите му по различните видове престъпления и корупционни практики му спечелват национално и международно признание и водят до използването им в съдебни процеси. Безлов участва в анализа на различни инициативи за превенция и регулация на престъпността и е лектор в Софийския университет по магистърска програма "Глобализация", както и гостуващ лектор в Академията на МВР и Дипломатическия институт към МВнР.

Реклама

- Проблемът с мигрантите се засилва, а случаите на гонки и фатални случаи с гранични полицаи и бегълци расте. Може ли да се каже колко бегълци реално преминават през границата ни и дали сред тях се укриват и терористи, г-н Безлов?

- Прави впечатление, че има много голям процент мигранти, които се ловят на изход и са без регистрация и биометрия. Което означава, че са изпуснати във вътрешността на страната. Ако средно 50% бяха такива през 2022 г., то сега процентът надвишава 75 на сто.

Има възможност да се прави преценка колко реално са преминали границата и ние я правим от 2016 година насам. Смятам, че тя е доста надеждна. Ако миналата година имаме 50% без биометрия и 18 700 регистрирани, означава да умножите по две числото. Има върнати мигранти и такива по бежанските центрове. Но необходимо е да се избегне двойното броене.

Трябва да напомним, че Австрия миналата година повдигна темата за мигрантите, минаващи през България. Оказа се, че ние честно сме ги броили, за разлика от други страни. А се стигна до разгорещена дискусия в австрийския парламент с участие и на президента. Извадиха числа, които показват реалния процент на хората без регистрации, преминали през България. Така че ние го знаем това.

- Преди време разговарях с лишен от свобода в Пловдивския затвор, осъден на 8 години зад решетките за 18 трупа на бежанци, открити в камион, шофиран от него в Унгария. Той твърди, че мигрантските канали са едни и същи от социалистическо време и действат без прекъсване през годините без значение на политическата власт. Наскоро отново имаше 18 трупа на мигранти, този път открити в камион край Локорско. Всичко ново добре забравено старо ли се оказва?

- Мисля си, че това по-скоро е затворнически разказ. Изследвали сме го този проблем. По соцвремето имаше кльонове, на които се стреляше. Имаше купища застреляни бегълци, особено източногерманци по нашите граници. Тогава главно се бягаше през държавата ни, а не се влизаше. Не е имало мигрантски поток за Европа.

Реклама

След това ситуацията се променя. Незаконната миграция в големи обеми започва доста по-късно. Но канали през България към Европа не е имало. Имало е такива за извеждане от страната ни в спонтанен и фрагментиран вид от каналджии, които прекарват хора от турското малцинство, които са се върнали у нас след вълната на Голямата екскурзия. Тогава над 400 000 души напускат България в посока Турция, а по-късно около 100 000 се връщат заради деца, лоши условия и работа. Но след това Турция затваря границата. Какво се случваше после? През годините тютюнджиите, като вземат парите, даваха ги на каналджиите и те извеждаха основно деца.

Някъде към средата на 90-те години започва да има поток в обратна посока. Освен че изваждат български турци, започват и да внасят.

- Лансирана бе идеята да се плаща на каналджиите за информация за мигранти. Как гледате на нея?

- Агентура винаги е имало, но да се плаща на агентите, няма бюджет. Между 1999 и 2001 г. Турция прекратява износа. Тогава турците оценяваха българските каналджии колко пари са изкарали за работата си през деветдесетте години - около 100 милиона марки по спомен.

От средата на 90-те действително има канали към Европа. Сега типичните каналджии и водачи, които знаят пътеките и превеждат мигрантите през тях, вече ги няма. Сега основно са афганистанци, които много ходят. Но дори и те са на изчезване, защото каналджиите вече дават координатите откъде да минат. Мигрантите следят по телефоните си и сами минават, а каналджиите не рискуват да бъдат заловени.

- Така се стига до фрапантни записи от телефони как цял бус минава през ограда в граничната мрежа и как със стълби мигранти се прехвърлят у нас.

- Това се прави от каналджиите, за да си рекламират услугата. Това е причината да има такива нагли клипове. Има много такива и те могат да се открият в т.нар. "мигрантски" групи. Истинските клипове са в затворени вайбър групи, непознати за нас приложения и Телеграм.

Четете още

Арестуваха бременна лекарка, трафикантка на бежанци

Арестуваха бременна лекарка, трафикантка на бежанци

Граничарят, обвинен за смъртта на 18 мигранти, вече е у нас

Граничарят, обвинен за смъртта на 18 мигранти, вече е у нас

Гърция ни връща Валентин Христов, издирван за смъртта на 18 мигранти

Гърция ни връща Валентин Христов, издирван за смъртта на 18 мигранти

Касапница на "Тракия"! Един загинал и много ранени при гонка с мигранти

Касапница на "Тракия"! Един загинал и много ранени при гонка с мигранти

Реклама
Реклама
Реклама