Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14093428 www.bgdnes.bg

Доброволци създадоха комикс за слепи

За пръв път у нас! 

Творението "Русалии" е едва петото подобно в целия свят 

Комикс за незрящи хора създадоха доброволци в София. Идеята за това е на Иван Карастоянов, който преди две години губи зрението си заради генеративно заболяване.

"Иван много обича комикси, тъй като е израснал с тях. Въпреки че вече е незрящ, той е щастлив, че е имал възможността да се докосне до това изкуство. Заради любовта му към комиксите Иван пожела да покаже това интересно четиво и на останалите с нарушено зрение", споделя пред "България Днес" ръководителят на проекта Дима Настева. По нейни думи това е първият подобен експеримент в България и едва петият в света.

Реклама

Целта е картинките в комикса да се заместят с думи, за да може и незрящите да се докоснат до недостъпното досега за тях изкуство.

"Иван се допита до мен за идеята си и чрез платформа за доброволци намерихме 20 момчета и момичета, които пожелаха да преведат картините с думи", разказва Дима.

Произведението, на което се спират доброволците, е вече публикувания комикс "Русалии". Младежите образуват екипи от зрящи и незрящи и заедно пресъздават какво има на страниците.

"Целта на екипите е виждащият да чете и описва детайлно на слепия си партньор всяка илюстрация в комикса", разкрива Настева.

Незрящият задава допълнителни въпроси, за да си представи точно историята, и всичко това се допълва в описанието на изображението. След това историята, пресъздадена от доброволците, се записва като текст и се предава на редактор, който подбира най-въздействащите думи. Редактираният текст се адаптира на брайловата азбука.

"Думите са много важни, защото някои хора никога не са виждали, следователно не знаят как изглежда дървото или червеният цвят например", обяснява Дима. По думите й е много важно да не се създаде грешна представа у хората чрез неточно подбрана дума.

"Следващата ни цел е да създадем и аудиосъдържание към комикса, за да може да е още по-улеснено на незрящите", заключи пред вестника Настева.

Браво!

Четете още

Незрящият имитатор става тенисист

Незрящият имитатор става тенисист

Чудеса на света Петка в Трън: Момченце проговаря,незрящи проглеждат

Чудеса на света Петка в Трън: Момченце проговаря,незрящи проглеждат

Реклама
Реклама
Реклама