Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14093527 www.bgdnes.bg

Овцевъдът Янка Попова пред "България Днес": Заливат ни с македонско агнешко за Великден

Изяждаме половин милион животни за празниците 

Агнешко месо от Северна Македония и Гърция ще ни залее за празниците. За това алармира овцевъдът Янка Попова, която е и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Очаква се по Великден и Гергьовден у нас да бъдат консумирани 400-500 хиляди агнета. Това е традиционният брой всяка година, като около тези два празника се реализира 95% от консумацията на агнешко за годината.

"Две седмици преди Великден започва вносът от Македония. Една година не можахме навреме да си организираме нещата като държава, за да може да защитим родния производител, на който разчитаме да ни изхрани и който е част от националната сигурност. Ако спрем да съществуваме, какво ще стане? Кой ще ни изхрани?", коментира пред "България Днес" Попова.

Реклама

Вносът от чужда държава не подбива само родния пазар, но и е опасен за здравето на хората, категорична е овцевъдката. Това е така, защото месото от страните, които не са членки на Европейския съюз, не отговаря на българските и европейските стандарти.

"Ветеринарията, която ползват в Македония, не е тази, която е разрешена. Там третират месото с препарати, които не са позволени у нас", допълва Янка Попова.

Чуждото месо може да се разпознае по това, че е с червен нечетлив печат за разлика от българското, което е със син печат. Македонското агнешко е и с около 20% по-евтино от произведеното у нас. По предварителни оценки цената на килограм живо тегло за агне тази година ще е между 10 и 14 лева.

"Миналата година влязоха над 20 тона от Македония. За да продадем нашето месо, трябва да смъкнем цената, а това е невъзможно. В момента едва покриваме нулата с всички субсидии, които получаваме. Стигнали сме до там, че от 10 млн. овце и кози през 1986 г. в момента у нас се отглеждат едва 1 млн.", допълва Попова.

Животновъдите настояват за по-сериозни мерки от страна на държавата. Ако не бъде осъществен качествен контрол, те са готови да блокират границите с Македония и Гърция.

Четете още

Фермерът Атанас Кисьов от Смолян алармира:  100 лв. печалба от агне за търговците

Фермерът Атанас Кисьов от Смолян алармира: 100 лв. печалба от агне за търговците

Благой в "Сървайвър": От глад мисля само за агнешко с дроб сърма!

Благой в "Сървайвър": От глад мисля само за агнешко с дроб сърма!

Реклама
Реклама
Реклама