Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14093733 www.bgdnes.bg

Погнаха Къро за убийство на ексченгето Любо

Прокуратурата пусна за издирване Красимир Каменов

По данни на обвинението бившият полицай работел за мафиота, но стъпил на криво

Бившият висаджия Красимир Каменов-Къро осъмна с обвинение за поръчковото убийство на ексченгето Любомир Иванов. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура. Обвинението разполагало с достатъчно доказателства, уличаващи именно Къро като поръчител, научи от свои източници "България Днес".

Реклама

Прокуратурата погна задочно Къро, известен като ъндърграунд герой от ВИС-2, за поръчково, предумишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Бившият шеф на криминална полиция в столичното Второ районно управление Любомир Иванов бе застрелян с три куршума в корема и един контролен в главата на 25 март миналата година пред дома си в столичния кв. "Лозенец". След престъплението началникът на отдел "Разследване" към СДВР Стойно Цветков каза, че се работи по версия за поръчково убийство. Като основен мотив разследващите изтъкнаха неуредени финансови взаимоотношения във връзка с престъпна дейност. По-късно се появи и името на Къро.

В трагичния за жертвата ден около 9:20 часа велосипедист прострелва експолицая два пъти пред дома му. Вторият изстрел е контролен, в главата. На 14 април 2022 година като обвиняем за убийството е привлечен Кристиян Илиев. По случая е повдигнато обвинение и на Боян Табаков за това, че в качеството на помагач умишлено е улеснил убийството на Любомир Иванов.

Според събраните до момента доказателства извършителят на убийството предварително е подсигурил оръжието и е тренирал стрелба с огнестрелно оръжие със същия калибър, проучил е района на местоживеене на убития и ежедневните му навици. Съставил е план за начина на извършване на убийството, подсигурил си е и лек автомобил за отдалечаване от мястото на покушението.

По-късно излезе информация, че в каса в дома на Иванов са намерени интересни документи, някои от които са приобщени със статут на веществени доказателства.

По случая бяха задържани трима души - соченият за физически извършител Кристиян Илиев, помагачът му Боян Табаков и Борислав Грозев. Грозев бе спипан в кв. "Горна баня" и задържан също за помагачество, но бе освободен поради липса на достатъчно доказателства.

На 23 март Софийският апелативен съд потвърди паричната гаранция от 10 бона на Боян Табаков, обвинен като помагач. До този момент Табаков бе под домашен арест. Преди няколко седмици Софийският градски съд го пусна под парична гаранция, като отбеляза, че няма активност по разследването на убийството.

Реклама

След покушението на ексченгето плъзна информация, че Любо е работил за Къро, но от известно време между тях е имало напрежение. Според източници от МВР Каменов започнал да подозира своя човек, че го мами в бизнеса с нелегални цигари, и накрая Къро тегли чертата. Това според разследващите е и причината за поръчковото убийство на ексченгето Любо.

След като вчера повдигнаха обвинение на Каменов, властите започват и да го търсят, тъй като от него няма и следа от доста години. Къро е обявен от прокуратурата за издирване. По неофициална информация бандитът живее от над 10 години в Република Южна Африка. Спрямо Къро е постановена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа, а е напълно възможно Къро да осъмне и с червена бюлетина от Интерпол.

 Мафията срещу политиците

Името на Къро закънтя в правните институции и миналата седмица, когато прокуратурата пусна записи на негови разговори с най-различни хора. На тях се говори за пари, които ще бъдат платени за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, на висш полицейски служител, за компрометиращи снимки и за спонсориране на всичко това от Цецо от Белград (най-вероятно Цветан Василев).

Звукозаписите са намерени и иззети от жилище на един от двама обвиняеми в разследване за организирана престъпна група. Засега делото срещу двамата задържани е за разпространение на наркотици, но са отделени материали за търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления.

 Зеленчуковата борса в "Слатина"

Преди месеци бе проведена спецакция за финансови престъпления на зеленчуковата борса в столичния квартал "Слатина". По неофициална информация се проверяват и други фирми в София, свързани с бизнесмена Красимир Каменов-Къро.

През януари 2020 г. при международна операция в съседство на мястото, където течеше операцията, беше задържан над 100 кг кокаин, импрегнирани в кашони. Дрогата бе открита в района на Зеленчуковата борса на столичния кв. "Слатина". Тогава бяха задържани трима, сред които и бивш директор на Агенция "Митници".

Четете още

Задържан е предполагаемият килър на ексченгето Любо Иванов

Задържан е предполагаемият килър на ексченгето Любо Иванов

Кои са Къро, Сашо Бекяров и останалите от записите на Васил Божков с Найденови
(Аудио)

Кои са Къро, Сашо Бекяров и останалите от записите на Васил Божков с Найденови (Аудио)

Реклама
Реклама
Реклама