Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14103146 www.bgdnes.bg

Ремонтират дело срещу търговци на бъбреци

Карък! Трети рестарт за процеса

Прокуратурата забравила в обвинителния акт имената на двама участници от бандата

Ремонтират дело срещу обвинени като търговци на бъбреци! Процесът е напът да спечели приза за карък, след като за четвърти път ще започва отначало. Това става ясно от решението на апелативните магистрати от София, научи "България Днес".

Реклама

До третия рестарт се стига, понеже прокуратурата е сключила сделка с двама от 4-членната група и ги е изтрила от обвинителния акт. Погнати като престъпна задруга за нелегални бъбречни трансплантации срещу заплащане са Фани Абленкова, Адриан Иванов, Фикрет Исмаил и още един техен авер, материалите срещу когото са били отделени.

Според разследващите бандата за органи е действала от януари 2017 г. до септември 2019 г. в България и Турция. Намирани са хора, които са съгласни да продадат бъбрека си, както и други, които имат нужда от трансплантация и са готови да цакат солидни суми.

Предлаганата цена за трансплантация на бъбрек е 100 хил. евро. Едва 10 процента от тях са давани на донорите, които продавали органите си. Това били основно жители на ромските махали в София, Видин и Монтана - бедни и задлъжнели. Те са били снабдявани с фалшиви документи за самоличност, за да се докаже родствена връзка с реципиентите, след което били превозвани до болници в Турция.

Наскоро Иванов и Исмаил се признават за виновни и подписват споразумения. Така само Абленкова остава да се пържи на подсъдимата скамейка. Тя проговаря пред Темида, като отрича да е действала с користна цел.

"Аз съм спасила човешки живот, дала съм си бъбрека, няма съучастие с другите подсъдими. Те казаха, че ако ги призовете, ще дойдат да кажат истината. Господ ми е свидетел, че такива пари не съм взимала. Аз работя в "Пирогов" и на друга работа, за което мога да покажа документи", споделя Фани Абленкова в съдебната зала.

Реклама

В обвинителния акт тя е изправена да отговаря, че членувала в банда заедно с четвъртия участник - Б.Й., но престъпната организация по закон трябва да се състои поне от трима души. Оказва се, че имената на Иванов и Исмаил фигурират само в обстоятелствената част на документа.

"Не беше изненада това, че част от групата, за която се твърди, че е участвала в извършване на престъпленията, е намалена, изненада беше, че ние нищо не знаехме по този въпрос", коментира защитата на Абленкова. Юристът се вайка, че производството срещу двамата със споразуменията не е прекратено официално, но Темида му отвръща, че не е нужно.

Освен това не ставала ясна съдбата на сочения за съучастник на клиентката му. "Този, за когото са отделени материалите, прокуратурата не си е направила труда да каже след 3 години какво стана с тези отделени материали - спряно ли е производството, привлечен ли е като обвиняем по друго дело, прекратено ли е, или е загадка", чуди се защитникът.

Относно обвинението на Абленкова за трафик на хора с цел отнемане на телесен орган адвокатът й възроптава, че не е описана формата на вина - умишлено или непредпазливо е извършено престъплението според разследващите. Съдът се съгласява, че това е едно от нарушенията.

Непосочването на всички членове на групата и техните функции поражда неяснота в обвинението - дали става въпрос за същата банда, категорични са магистратите. Това нарушава и правата на подсъдимата - да разбере в какво е обвинена, аргументират се съдия Милен Михайлов и колегите му.

Те откриват и друго несъответствие - Абленкова е погната, че в периода от август до 10 септември 2019 г. в съучастие е набрала отделно лице с цел да бъде използвано за отнемане на бъбрек, който да бъде трансплантиран на друг. В обстоятелствената част на обвинителния акт разследващите написали, че тя се запознала с донора през септември, поради което оставало неясно какво престъпно е свършила през август.

"Прокуратурата не е изпълнила задълженията си да очертае ясно и точно предмета на доказване и участието на подсъдимата в него, като не са посочени значими факти и обстоятелства", отсича Темида. Липсата на ясно обвинение поставя съда в невъзможност да прецени дали фактите от обвинителния акт са доказани, отбелязват магистратите.

Затова те връщат обвинителния акт на прокуратурата за поправка. Така, след като два пъти катастрофира във вече закрития Специализиран съд, сега процесът ще се опита да тръгне от втория опит в Софийския градски съд.

 Оферта за сделка

По примера на съпроцесниците си и Фани Абленкова е навита на сделка за по-лека присъда. "При определени обстоятелства бихме могли да сключим споразумение с прокуратурата, но тя ни избягва, сякаш сме заразно болни", казва адвокатът. Според него от държавното обвинение се притесняват да сключат споразумение с клиентката му, тъй като тя била осъждана два пъти, макар и да е реабилитирана.

От прокуратурата заявяват категорично, че на условна присъда няма да се съгласят, и искат подсъдимата поне за година в затвора при първоначален строг режим.

Четете още

Проф. Никола Владов от ВМА: Съгласието на близките е важно за донорството
Проф. Никола Владов от ВМА: Съгласието на близките е важно за донорството

Проф. Никола Владов от ВМА: Съгласието на близките е важно за донорството

Реклама
Реклама
Реклама