Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14110459 www.bgdnes.bg

Фолклегендата Хисарския поп за великденската трапеза: Политиците направиха пенсионерите вегетарианци

Ще търпим, търпим, пък накрая ще се вдигнем, категоричен е Христо Кидиков 

"Великден ще празнувам, както повелява християнската традиция и съдържанието на портфейла! На масата ще сложа козунак, яйца и ако има, агнешко на добра цена. Ако стане твърде скъпо, ще мина с друг вид месо. Голям проблем за цяла България е, че вдигат толкова цените. По-възрастните хора с малките пенсии не могат да си позволят два домата и една краставица, а какво остава за агнешко. Политиците направиха пенсионерите ни вегетарианци."

Това категорично заяви пред "България Днес" фолклегендата Хисарския поп.

Думите му са провокирани от новината, че цената на агнешкото ще бъде по-висока за тазгодишния Великден. 25 лева се очаква да плащаме за килограм плешка, а 28 лева за бут. Като тази цена може да се повиши дни преди празника. Козунакът пък удари 5 лева, което го прави лукс на трапезата.

Реклама

"Великден не ми бърка в джоба, защото си гледам всичко сам. Далновиден съм и в Балкана имам градина с лично стопанство. Марулите и пресните лук и чесън са почти готови. Родителите на жена ми гледат кокошки и вече ни подсигуриха 2 кори. Приятели гледат агне, което пасе на наша земя, та и това ще има на трапезата ни. Лошото е, че не си представям с каква мъка при тези високи цени пенсионерите, които нямат стопанство и са с минимална пенсия като мен, ще посрещнат този светъл празник", с тъга в душата разказа естрадният изпълнител Христо Кадиков.

По негови думи положението в страната ни е много лошо. Харчат се немислими суми за избори, а бедните ни пенсионери дори на Великден не могат да си позволят пълна трапеза.

"Колкото и да е тежко положението, ще посрещна светлия християнски празник с песен в родното ми село Брестник, Пловдивско. По традиция там ще има голям празник, благодарение на който хората поне за ден ще избягат от проблемите си и ще се разведрят", добави Хисарския поп.

Не толкова позитивни са нагласите на Кидиков. Според него високите цени не позволяват на хората да се зарадват и да усетят празника.

"Познавам много хора, които нямат какво да сложат на масата си за Великден. На село сме по-добре, защото всеки си гледа стопанството. В градовете е много сложно. Разочарован съм от безпардонното отношение на управниците. Но има надежда! И турското робство търпяхме, но накрая победихме. И това ще търпим до едно време и накрая ще се вдигнем. Дано не чакаме пет века", завърши Кидиков.

Четете още

Хисарския поп бори вирусите с мръвки

Хисарския поп бори вирусите с мръвки

Хисарския поп се бори за по-висока пенсия

Хисарския поп се бори за по-висока пенсия

5 бона за отопление хвърля Хисарския поп

5 бона за отопление хвърля Хисарския поп

Строители измамиха Хисарския поп

Строители измамиха Хисарския поп

Реклама
Реклама
Реклама