Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14115980 www.bgdnes.bg

Нов канал във Вайбър свързва чуващи и нечуващи хора

Национален център за алтернативна комуникация "Ние ви чуваме" насочва вниманието на широката общественост към спецификата на общуването с тежко чуващи, оглушали и Глухи хора чрез концептуални стикери и Вайбър канал, достъпни за всички

Общността на хората със слухови дефицити в България вече има възможност за лесно и забавно общуване чрез канал на "Ние ви чуваме" във Вайбър, благодарение на едноименното сдружение. Каналът е достъпен за всеки, който желае да получава полезна информация относно българската нечуваща общност, както и да се образова за алтернативните методи и спецификите на общуване с хора нарушена чуваемост.

Реклама

Каналът ще споделя новини и известия за предстоящи събития на "Ние ви чуваме", както и ще предлага участие на потребителите в интересни анкети и забавни игри.

От НЦАК желаят да насочат вниманието на широката общественост към своята кауза за усъвършенстване на общуването с нечуващи хора чрез концептуални стикери, достъпни за всички потребители на Вайбър. Стикерите включват различни комуникационни средства на хората от общността: субтитри, жестов език, технически средства, и изразяват цялостната концепция, обединяваща идеите алтеративната комуникация.

Освен че са вдъхновени от синята репортерска питанка, която е разпознаваем символ от логото, стикерите визуализират също рубрики на сайта и дейности на сдружението: танцови и културни инициативи, образование, родителство, туризъм, журналистика, фотография и редица други.

"Поради майсторски изобразената емоционалност, мимикрия и разпознаваеми жестове в стикерите, за лишените от акустичен достъп до информация нечуващи хора те са идеалното комуникационнo средство за всекидневен диалог и размяна на забавни реплики. За всички потребители стикерите са прекрасен начин за скъсяване на дистанцията в общуването и взаимно опознаване на две култури - чуваща и нечуваща", коментира Христина Чопарова, председател на УС на НЦАК.

Забавните и много комуникативни картинки са дело на графичния дизайнер и художник Здравко Денев, дългогодишен сътрудник на "Ние ви чуваме" от създаването на специализираната медия, чието дело са също логото и иконите с рубрики в сайта.

Следващите три месеца всеки потребител на Вайбър в България ще може да си изтегли пакета от 21 стикери и да ги ползва неограничено време.

Реклама

Линк към канала на “Ние ви чуваме” във Viber: https://vb.me/1140ee

Линк към стикерите: https://vb.me/8d520d

Линк към сайта на НЦАК: https://www.repporter.com/bg/

Четете още

Генетикът проф. Иванка Димова:  Глухотата е често срещана у нас

Генетикът проф. Иванка Димова: Глухотата е често срещана у нас

Журналистката Христина Чопарова: Нечуващите "чуват" фолклора

Журналистката Христина Чопарова: Нечуващите "чуват" фолклора

Журналистката Христина Чопарова: Жестовите преводачи се броят на пръсти
Журналистката Христина Чопарова: Жестовите преводачи се броят на пръсти

Журналистката Христина Чопарова: Жестовите преводачи се броят на пръсти

Нечуващи танцуват фолклор с помощта на вибрации
Нечуващи танцуват фолклор с помощта на вибрации

Нечуващи танцуват фолклор с помощта на вибрации

Реклама