Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14118581 www.bgdnes.bg

Мистерия за 50 милиона долара! На никого не му пука за картината на Полък

"Все още никой не се е свързал с нас", казаха от фондацията на знаменития художник пред "България Днес"

Платното, което може да струва 50 милиона долара, заключено в хранилището на Националната художествена галерия, Министерството на културата не казва какво прави по въпроса

Реклама

"Официални лица от България все още не са се свързали с нашата фондация "Полък-Краснер" относно намерената картина на Джаксън Полък в България." Това каза за "България Днес" вицепрезидентът на американската фондацията Елизабет Чапман.

Чапман допълни, че няма как да кажат дали картината, която се твърди, че ако е истинска, струва над 50 милиона долара, е оригинал или фалшификат. Първо, защото са я виждали само на снимки, и второ, тяхната фондация не удостоверява достоверността на творби на изкуството.

"България Днес" направи запитване до Министерството на културата относно това какви мерки взема и защо не се е свързала толкова време с фондацията, която е сочена като най-отговорната институция, която може да помогне да се разбере дали картината е истинска, но отговор не бе получен до редакционното приключване на броя.

Припомняме, че картината на Полък бе намерена при спецакция у нас и оттогава се съхранява в Националната художествена галерия в столицата.

"Картината на Полък се съхранява при подходящата температура и влажност. Творбата е в хранилището на Националната художествена галерия и няма как да бъде наранена или да й се случи каквото и да е било. Не се налага да я проверяваме всеки ден, тъй като е заключена. Чак когато се започнат нови изследвания върху нея, които предстоят, тя ще бъде внимателно наблюдавана", казва пред "България Днес" директорът на Националната художествена галерия Яра Бубнова.

В това хранилище, наричано още Фонд на Националната галерия, се съхраняват над 50 000 художествени творби - живопис, скулптура и графика на видни представители на българското изобразително изкуство, от които са изложени над 3000 експоната, както и икони, стенописни фрагменти, щампи, ръкописи и църковна утвар, представящи християнското изкуство. Вече и картината на Полък прави компания на родните шедьоври и чака да стане ясна съдбата й.

Реклама

Към момента и от Националната галерия също не са се свързали с американската фондация, а Министерството на културата мълчи.

Фондация "Полък-Краснер" е основана през 1985 година за даване на финансова помощ на обособени работещи художници с открити качества. Създадена е по наследство на Лий Краснър, която е американски художник нереален експресионист и вдовица на художника Джаксън Полък.

 Нашенец със стипендия за живопис

Едмонд Агоп Демирджиян е български художник и музикант от арменски произход, живял и работил в България и САЩ. През 1994 получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ по закона за "изключителни заслуги в областта на изкуството". Само година по-късно получава престижна стипендия за живопис на американската фондация "Полък-Краснер".

През 2006 г. е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата "Непоказвано от Едмонд", галерия на ул. "Шипка" 6, София. На 23 юли 2009 г. Едмонд Демирджиян умира от инфаркт. Година по-късно е учредена фондация "Едмонд Демирджиян", която връчва ежегодна награда за живопис.

Четете още

Крият къде и как пазят картината на Полък

Крият къде и как пазят картината на Полък

Ето я картината на Джаксън Полък, която откри ГДБОП

Ето я картината на Джаксън Полък, която откри ГДБОП

Реклама
Реклама
Реклама