Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14153270 www.bgdnes.bg

Мечка дебне край село Мечковица, срещна човек и стана нещо неочаквано

След зимния сън търси храна 

Хищникът влиза в Габрово, хората не я плашат 

Млада мечка обикаля и дебне за храна край габровското село Мечковица.

Това разказаха пред "България Днес" местните жители, които признаха, че са свикнали с присъствието на хищника и близостта им с него не им прави особено впечатление.

Преди дни мечката се появява необезпокоявано и се разхожда в покрайнините на Габрово, а впоследствие дори прави близка среща само на няколко метра с 33-годишния местен жител Кольо Пеев. Младият мъж успява да заснеме животното, което не проявило никаква агресия, а насочило цялото си внимание към това да напълни стомаха си с нещо вкусно.

Реклама

"Знаем за тази мечка, но засега не ни създава проблеми. Миналата година беше различно - разбута кошерите, тъй като си търсеше храна. Вероятно отново е приключила със зимния си сън и търси какво да похапне. До този момент не съм получила сигнали да е влизала в дворове и къщи и се надяваме да няма такива инциденти. Хората са спокойни и няма страх", коментира пред "България Днес" Теодора Мянкова, кметица на емблематичното село Мечковица. Името на населеното място не е случайно, тъй като от десетилетия в района се разхождат космати хищници на четири крака.

Пеев, който снима животното, разказва пред местната медия "Габрово нюз", че първоначално решил, че се е натъкнал на огромно куче, но при по-внимателно заглеждане установява, че стана въпрос за истинска мечка. Младият мъж не само че не се плаши от срещата, но и проявява любопитство, като се доближава до животното на само три метра разстояние. Мечката не се стреснала от вниманието, а продължила да търси храна и да похапва корени. Срещата продължила около 10 минути и след това всеки продължил по пътя си.

Появата на мечки в населени места по това време на годината не е нещо необичайно, тъй като след периода на хибернация хищниците се опитват да си набавят хранителни запаси и да си възстановят теглото отпреди зимния сън.

Четете още

Гладна МЕЧКА се разхожда в Габрово (уникални снимки и видео в статията)

Гладна МЕЧКА се разхожда в Габрово (уникални снимки и видео в статията)

Мечки се събудиха и пак нападат

Мечки се събудиха и пак нападат

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама