Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14211061 www.bgdnes.bg

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Филе Миньон от Ани Шакарян advertorial icon

Как да съчетаем най-подходящото вино и ястие по Великден, предлагат Антонина Петрова от „Моята приказна кухня“, Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ и Ани Шакарян от „Вкуснотека“

Какво е празникът без присъствието на вкусна храна и хубаво вино? Серията вина Kabile, вдъхновени от най-древните традиции във винопроизводството по нашите земи, поканиха популярни кулинарни блогъри да разкрият тайните си за приготвяне на вкусно месо за Великден. Антонина Петрова, която стои зад кулинарния канал „Моята приказна кухня“ приготви крехко агнешко печено, Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ заложи на агнешки джолани, а Ани Шакарян от „Вкуснотека“ добави вкусна алтернатива за всички, които не обичат агнешко.

Серията Kabile се произвежда от собствените лозя на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“. Тя е кръстена на античното тракийско селище със същото име Кабиле, което се намира само на няколко километра от винарната. Данните сочат, че именно в този район се е произвеждало висококачествено вино още от времето на траките. Нещо повече – богинята-закрилница на земята и лозята Кибела е изобразена на етикетите на Kabile. Марката е сред най-награждаваните на световни конкурси. Последната оценка дойде от френския Vinalies Internationales, където бе оценена с пет отличия, три от които златни.

Ани Шакарян, създател на блога „Вкуснотека“:

Алтернативата за тези, които не обичат агнешкото: Филе Миньон в гъбено-винен сос с пюре от грах

Продукти:
1 кг телешко бонфиле
300 г тъмни гъби Печурка
прясна мащерка
1/2 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло или Гхи
1/2 ч.ч. червено вино Kabile Сира
1 и 1/2 ч.ч. телешки бульон
1/2 ч.ч. готварска, растителна сметана
черен пипер
сол
За пюрето:
500 г замразен грах
1 пащърнак
2 ч.л. масло или Гхи
2 с.л. зехтин
черен пипер
сол

Начин н приготвяне:

Измийте и нарежете гъбите на по-едри парчета. Почистете бонфилето от жили и го нарежете на стекчета с дебелина около 1-1,5 см. Поръсете с черен пипер и сол. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тиган със зехтин и масло (или Гхи). Добавете гъбите. Подправете с черен пипер и сол и разбъркайте. Задушете до омекване и ги извадете в чиния. В същия тиган сложете телешките бонфиленца и ги гответе по 3-4 минути от страна до готовност. Извадете ги при гъбите.

Налейте 1/2 ч.ч. червено вино Kabile Сира в същия тиган и с помощта на дървена лъжица изстържете от дъното останките от месото. Оставете да поизври 5-6 минути на силен огън. След това добавете чаша и половина телешки бульон и оставете да поври, докато сосът се редуцира до 2/3. На финала налейте готварската сметана, подправете с черен пипер и сол и оставете да поври още 5-6 минути, докато се сгъсти. Върнете месото и гъбите в соса и гответе заедно за около 2-3 минути.

За да приготвите пюрето от грах - сварете граха в тенджера с вода за около 5 минути. Отцедете и запазете малко от водата от варенето. Обелете и нарежете пащърнака. Сварете го. Поставете граха и пащърнака в блендер, добавете масло (или Гхи), 2 с.л. зехтин, малко от водата от варенето, черен пипер и сол и пасирайте до хомогенност. Поднесете филе Миньон върху пюрето от грах и полейте с винено-гъбения сос за разкош.

Основно правило е да готвите с висококачествено вино

- Ани, представи се с няколко изречения?

- Казвам се Ани Шакарян. Често се шегувам, че имам две самоличности – една реална и една виртуална. В реалния си живот отговарям за маркетинга и PR-a на семейния ни бизнес за световноизвестен часовникарски бранд, както и за бизнес развитието на Оценителско дружество, а във виртуалния съм създател на блога „Вкуснотека“, който през последните 13 години ме превърна в популярен, кулинарен блогър и автор на книгата «Вкуснотека с Ани Шакарян», която наскоро излезе във втори тираж. Майка съм на две дъщери, Аида на 14 г. и Беатрис на 10 г.

Обичам да наричам „Вкуснотека“ моето трето дете, заради желанието, времето и любовта, които влагам в нея.

- Кога започна да готвиш, какво те вдъхнови и как се роди идеята за Вкуснотека?

- „Вкуснотека“ се появи, когато бях по майчинство с голямата ми дъщеря. Постоянно готвех и експериментирах. Открих, че ми се отдава и имам усет как да съчетавам вкусове, аромати и текстури. Реших да започна да записвам всички, вкусни рецепти, които приготвям и така създадох моя блог. Вдъхновяват ме моето семейство и моите пътувания. Обичам да готвя, когато те са покрай мен, да експериментирам с нови рецепти, които съм дегустирала, да включвам момичетата в процеса и да поднасям красива трапеза за семейство и приятели. През годините Вкуснотека много се разви. Доби популярност и с нея започнаха много участия в различни печатни издания, телевизионни предавания и радиа. Най-голямата ми гордост са две вечери, в които готвих за 75 души и поднесох Арменска вечеря. Чрез нея създадох много приятелства. През 2018 г. излезе и моята първа, кулинарна книга. Това беше емоция, която не мога да опиша с думи. Обичам „Вкуснотека“ и влагам сърце във всяка приготвена чиния. Благодаря на моите читатели. Старая се да им помагам при необходимост през социалните мрежи.

- Кои са основните правила за съчетаване на подходящо вино и ястие?

- Лично аз се придържам към основните правила за съчетание на бяло вино с птици, риби, сирена и леки, зеленчукови ястия, а червените вина съчетавам с червени меса, дивеч и по-мазни риби. Обичам да готвя и с вино. Основното правило, когато готвите е да използвате висококачествено вино, такова, с каквото бихте комбинирали ястието.

Четете още

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Задушени агнешки джолани от Мирослав Гочев
Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Задушени агнешки джолани от Мирослав Гочев

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Задушени агнешки джолани от Мирослав Гочев

Кулинарни блогъри с лесни рецепти за вкусен Великден - Агнешко на фурна от Антонина Петрова

Кулинарни блогъри с лесни рецепти за вкусен Великден - Агнешко на фурна от Антонина Петрова

Реклама
Реклама
Реклама