Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14240359 www.bgdnes.bg

Изписват най-голямото яйце във Велинград

Шарят 180-сантиметровия символ със специална техника

Най-голямото яйце в България се намира във Велинград!

Символът на спа столицата на Балканите е висок 180 см, с диаметър 1 метър и тежи цели 120 кг. Яйцето е изработено и подарено за Великден от възпитаниците на Професионалната гимназия по дървообработване "Иван Вазов" в курортния град.

"Изработено е от итонг (газобетонни блокове). Всичко е оформено и измерено от нашите ученици и техните ръководители в часовете по учебна практика. Подготовката започва още от януари месец, тъй като има и други задачи за изпълнение. Даряваме го за седма поредна година на общината. С това се надяваме да спазваме и поддържаме традициите живи", коментира пред "България Днес" директорът на професионалната гимназия инж. Росица Рускова.

Реклама

Гигантското яйце ще бъде поставено в центъра на площада пред Общината, а изписването му започва днес, на Велика събота, точно в 11 часа. Велинградчани са успели да съхранят най-старата и трудна техника за боядисване на яйца, а именно восъчната. Местните много се гордеят с уменията си, като в Историческия музей дори съществува специална сбирка с изписани яйца, което го има на много малко места по света.

"Мотивите и техниката са съгласувани с хората, които са водещи в изписването на великденски яйца. Ученици от всички училища в общината, с най-добри рисувателни способности, ще го нашарят. Яйцето е изрисувано леко предварително и децата ще повторят отгоре с боя, за да му придадат завършен вид", допълва директорът.

След празниците огромното яйце остава за общината. Догодина ще бъде изкарано отново и ще служи за украса някъде из града. Подобни яйца от минали години вече има в центъра, пред музей и пред няколко училища.

Четете още

Ето колко варени яйца на ден да ядем

Ето колко варени яйца на ден да ядем

Боядисване на яйца с коприна? Не е мираж!

Боядисване на яйца с коприна? Не е мираж!

Ето го най-голямото българско яйце

Ето го най-голямото българско яйце

Писани булки, писани яйца
Писани булки, писани яйца

Писани булки, писани яйца

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама