Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14247252 www.bgdnes.bg

Великден е! Вижте какви чудеса се случват в българските църкви и манастири

Чудодейните изцеления в българските свети места не спират!

В светлите дни след Възкресение "България Днес" разкрива част от историите, които са се случили в родните свети места и засилват още повече вярата ни в силата на доброто.

Чудо се случило с Деси Банова - Плевнелиева на Великден преди години! Дъщеричката на синоптичката Йоана дълго време не можела да направи първите си крачки. Любимата на президента Росен Плевнелиев и майка й Лили били силно притеснени, че момичето не прохожда, въпреки че вече било на повече от годинка.

Реклама

"Дъщеря ми е кръстена в църквата "Свети Йоан" в Семинарията. Отидехме там на Великден. Майка ми се притесняваше кога това дете ще проходи. Минавайки под масата, тя изведнъж тръгна сама. Това бе чудо! Как да не вярва човек", признава Банова.

Половинката на Плевнелиев разкри, че в живота й са се случили още няколко чудеса. Тя и щерка й Йоана са силно вярващи.

Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човечеството. То е празник на празниците и Тържество на тържествата, защото ни носи радостта от освобожедиено от оковите на греха и надеждата за спасение и вечен живот.

В тези дни честваме победата на живота над смъртта. Не е случйно, че именно около Великден стават много чудодейни изцеления.

В Бачковския манастир "Успение Богородично" Богородица избавя наркозависим младеж от оковите на дрогата. Щастливата развръзка настъпва след искрени молитви и силна вяра на майката на попадналото в зловещата бездна момче пред чудотворната икона на Божията майка и младенеца в светата обител.

Истинската история за силата на вярата сподели пред "България Днес" игуменът на Бачковската света обител епископ Сионий. С очите си той видял щастливата майка на отървалия се от клопката на наркотиците младеж, която се върнала в Божия храм, за да благодари за чудодейното изцеление и новия път в живота на момчето.

"Много голямо впечатление на цялото монашеско братство направи разказът на една майка, която по време на пандемията от коронавирус участвала в литийното шествие до местността Клувията и светата литургия. Нейното свидетелство бе, че тя е дошла да се моли за сина си, който бил изпаднал в тежка наркозависимост. По Божията милост и застъпничеството на пречистата Богородица това дете е било спасено от примката на дрогата. То е било измъкнато от нечистите ръце на тези, които убиват децата на България и света и които се занимават с това страшно и отровно за обществото нещо - наркотиците", споделя пред "България Днес" духовникът.

Реклама

Божият служител е категоричен, че разказът на жената, изречен през сълзи и с огромна радост и благодарност, за монашеството е огромен знак на Божието докосване и присъствие към тази жена и всички нас.

"Защото, когато се сподели такова нещо, то е утвърждение за цялата църква Христова. Това дете отново е намерило пътя си, справило се е с трудното и много тежко изпитание на наркозависимостта с Божия помощ и се е върнало към нормален човешки живот за негово здраве, утеха на родителите му и за радост на всички нас, които чухме тази щастлива майка", добавя епископ Сионий.

Радостната родителка споделила, че всяка година на втория ден на Великден ще участва в литийното шествие от Бачковския манастир до Клувията, докато е жива и здрава. И ще благодари на Богородица за това, което е направила с детето й.

Самото разположение на святата икона е по волята на изобразената Божия майка и е свързано със скриването и намирането й. А именно - по време на трудните начални години на турското робство иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVII в. и донесена в манастира.

За почуда на монасите, иконата изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на Богородица образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма.

В летописа на Бачковската обител и до ден днешен се пази историята за още едно чудотворно изцеление благодарение на иконата на Пресвета Богородица.

В началото на 80-те години на ХХ в., докато отец Михаил стоял пред манастира, към него се приближили две жени. Едната била известната леля Олга от Асеновград, а втората, доста по-млада, се казвала Маруда. Жените споделили, че Маруда има рак на носа, и го помолили да отиде с тях до Клувията, за да се помолят всички заедно за излечението й.

Когато стигнали местността, се изкачили до малката пещера, където иконата е била намерена, събрали се с известна трудност в тясното пространство и започнали да се молят. Всеки се молил в сърцето си, дяконът мълвил: "Майчице, Богородице, не допускай децата й да останат сирачета!".

След няколко минути в молитва Маруда усетила, че силата на изцелението идва от страната на дякон Михаил. След като се върнали, а били на Клувията преди обяд, Маруда се отправила за Пловдив, където трябвало да я изследват окончателно и да насрочат датата за операция за отстраняване на тумора. При изследването лекарите останали учудени, че няма не само тумор, но и установените по-рано негови разсейки.

Медиците, удивени, попитали какво е правила Маруда и лекувала ли се е с нещо, на което щастливата майка отговорила, че единствено се е помолила на Богородица на мястото на намирането на чудотворната й Бачковска икона.

Историите за чудодейни изцеления в Кабиленския манастир "Рождество на Пресвета Богородица" също са много.

Бебе на 10 месеца се избави от най-страшното онкологично заболяване. Пеленачето преборило рак, след като неговата баба дошла в светата обител, помолила се и наляла вода от лековитото аязмо.

Прекрасната и вдъхновяваща случка е разказана пред "България Днес" от послушницата Яна от девическата обител, която се намира в непосредствена близост до Археологическия резерват Кабиле и едноименното ямболско село.

"Бабата на болното бебе дойде и се помоли в манастира. Напълни вода от лековитото аязмо в манастира, с която са мили детенцето и са му давали да пие. След няколко месеца в манастира пристигнаха поклонници от Бургас, които ни съобщиха, че след молитвата и процедурите с водата изследванията в болницата са показали, че бебето се е излекувало по чудодеен начин, вече няма никакви ракови клетки и е напълно здраво. Благата вест дойде съвсем наскоро", разказа щастливата млада послушница, избрала да бъде Божи служител в девическия манастир пред светския живот.

Своето чудотворно изцеление изпитва и жена от Ямбол. На 15 септември т.г. тя пристига в Кабиленския манастир в приповдигнато настроение и разказва пред монахините, че лековитата вода от аязмото е излекувала дископатията й.

"Жената сподели следното: "Преди 5-6 години дойдох и се обливах в къпалнята с лековитата вода. Гърбът ме болеше страшно много, дископатията ме беше налегнала. При всяко дишане дори изпитвах болка. Налях си вода от аязмото, помолих се в манастира и се прибрах вкъщи. Водата ме излекува. Оздравях! Чудесно е, че има такъв извор", разказва още пред вестника монахинята.

Малко преди тя да се върне в Кабиленския манастир и да благодари за Божията помощ със силата на вярата, това прави и Павлина Вълкова. На 28 август т.г., когато честваме Успение Богородично по стар стил, жената отново прекрачва манастирския праг, за да възвести радостта и на своето чудо.

"Тя разказа, че на същата дата през 1992 г. е дошла в манастира и се е помолила за рожба, тъй като не е имала детенце. Точно след една година откриха бременността ми, а през 1994-та родих момче, което вече е жив и здрав мъж на 25 години - сподели жената. Така 27 години по-късно, на същия ден, тя се върна, за да сподели щастието и благодарността си", разкрива послушница Яна пред "България Днес".

Датата 28 август се оказва сакрална и за друга жена, която усеща Божията благодат да се радва на свое отроче след много препятствия.

"Загубих бебе в петия месец. Отец Георги и сестрите се помолиха за мен. Случи се чудо и родих. Но след това ме приеха в болница с тумор в главата на 39-ия ден след раждането. Благодарение на Бог и Божията майка, от която измолих моето отроче, се излекувах. Тук ще кръстим нашето момиче на 28 август на Голяма Богородица по стар стил. И аз съм кръщавана тук, в Кабиленския манастир съм се и венчала", описва жената своите житейски перипетии при идването й в светата обител на 6 юни тази година.

Това са само малка част от чудодейните изцеления със силата на искрената вяра, които се случват след молитви в Божия храм и обливане и пиене на лековитата вода от аязмото, за които миряните са се върнали и са разказали през тази година.

"Има още много незаписани случаи на проговорили дечица и за двойки, които са се сдобили с рожбичка, а дотогава не са могли. Някои преспиват в манастира, други си взимат вода за вкъщи и пак има доказан ефект. Важното е да има силна и искрена вяра. И също така да се присъства на службата, а не манастирът да се посещава само като музей и да се стои в двора", разказва пред "България Днес" послушница Яна.

Божията служителка съветва родители, баби и дядовци да не водят децата и внуците на ходжи, гледачки и екстрасенси.

"Има случаи, в които детенцето не проговаря, а това се случва, когато то дойде в манастира. Намирали сме върху иконита на "Тайната вечеря" кърпички със стотинки, куршуми във водата и други предмети. Не следвайте тези окултно-езотерични учения", напътства още монахинята.

Друго бебе - на една годинка - имало трета сливица. Лекари искали да изчакат то да навърши три годинки, за да го оперират. Но състоянието на пеленачето било много лошо и майка му го довела в Кабиленския манастир. Преспали в обителта, а когато се върнали вкъщи, третата сливица вече я нямало.

Друго голямо чудо в обителта е свързано с мъж на около 40 години. Човекът бил обездвижен, не се хранел, бил отслабнал десетки килограми и състоянието му било изключително лошо. Родителите му го довели в Кабиленския манастир, полели го с вода и останали да пренощуват.

Само след няколко месеца тримата се върнали, а майката раздавала питка за здраве. Синът й вече се движел спокойно, хранел се нормално и дори започнал да шофира.

В друг случай в храма дошло момче от близкото село Маломир. То не можело да говори, а вече било голямо. Довела го неговата баба с надеждата Богородица да помогне на внучето й да проговори.

Така се и случило. Младежът се полял с вода от аязмото, повярвал истински в чудото и то станало.

По подобен чудотворен начин друг негов връстник излекувал екземата на ръката си. Тя била толкова сериозна, че лекарите не намирали начин да го излекуват. Чудодейната вода от аязмото и искрената вяра свършили тази работа.

Жителка на Чирпан имала болно сърце. Доктори й предложили да й сложат стент, кръвното също било проблемно. Тогава жената дошла в Кабиленския манастир и след познатата вече процедура се възстановила напълно и забравила за стента.

Друга жена имала проблем със зрението. Тя също се изцерила. Успяла да премахне и туморен израстък от тялото си.

Четете още

Христос възкресе, скъпи читатели!
Христос възкресе, скъпи читатели!

Христос възкресе, скъпи читатели!

Стоичков каза какво яйце се боядисва първо!

Стоичков каза какво яйце се боядисва първо!

Защо приготвяме козунак за Великден?

Защо приготвяме козунак за Великден?

Александър Сано празнува Великден два пъти

Александър Сано празнува Великден два пъти

Реклама
Реклама
Реклама