Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14357150 www.bgdnes.bg

Опит за атентат срещу Иван Гешев (Обзор)

Взривно устройство избухва пред кортежа на обвинител номер 1

Формиран е щаб, който разследва случая за покушение срещу главния прокурор

Атентат срещу главния прокурор Иван Гешев! Взривно устройство избухна пред едната от колите от кортежа на обвинител номер 1 в близост до село Ковачевци до София.

Неуспешният атентат срещу Иван Гешев се случи по пътя София-Самоков. Пред едната от двете коли избухва взривно устройство, което причинява щети на предното возило и травми на единия от охранителите. По неофициална информация Гешев се е возил в предното возило, пред което избухва и бомбата.

Реклама

По информация на БНТ източници от разследването посочили, че са намерени множество отломки и шрапнели, което значи, че е бил мощен взрив, а не просто за сплашване.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров не изясни никакви подробности за инцидента - какво точно се е случило и какво е било взривното устройство. Стана ясно само, че Всички служби в МВР са накрак, формиран е щаб, който разследва случая, допълва Тодоров и определи инцидента като недопустим. Министър Демерджиев е в контакт с всички служби на МВР, които имат отношение по случая, както и представители на НСО и ДАНС.

"От болницата в Самоков са тръгнали две линейки. На място са видели дупка в земята и се връщат, защото е нямало хора и пострадали", каза директорът на болницата в курортния град д-р Ковачка, цитирана от Нова телевизия. Няма данни да е отцепен района, но по неофициална информация има един пострадал. Това тепърва ще се изяснява, както и това кои стои зад атентата срещу Иван Гешев.

Тодоров каза още, че МВР ще разследва инцидента съгласно указанията на Софийската градска прокуратура. Главният секретар на МВР допълни, че дава изявление в Бургас, тъй като е бил в отпуска, която е прекъснал след инцидента с главния прокурор Иван Гешев.

Това се случва само две седмици след като Иван Гешев разкри, че е заплашван от олигарси, мутри и журналисти. Тогава името на Къро също излезе като част от хората, които кроят планове за свалянето на главния прокурор от власт. Името на Цветан Василев, който се укрива в Белград, Сърбия, също бе намесено. Също така предстои да се проверява версия дали атентатът има връзка с посещението на Гешев в Украйна и с изказването му, че ако Путин влезне на територията на България, ще бъде арестуван (виж каре).

Каре: Ще нищят дали има връзка с Путин

Реклама

"България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Така че по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция", каза той в интервю за "Фактор" в петък.

В средата на март съдът в Хага поиска задържането на Путин заради данните за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна към Руската федерация.

Бомбата е била с намерение да го убие. Това каза Борислав Сарафов на брифинг пред журналисти.
"Взривът е изключително силен, огненият стълб е с височина 4-5 метра. Освен всичко друго взривът има ясна насоченост към пътя и преминаващите автомобили. Бомбата е била не по-малко 3 кг, но и с осколки, които са се разпилели и са се забили в крайпътните дървета. Те са с големина, колкото човешки нокът", заяви още той.

Четете още

ИЗВЪНРЕДНО! Бомба срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, осколки ударили автомобила му

ИЗВЪНРЕДНО! Бомба срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, осколки ударили автомобила му

Прокуратурата обяви извънредно: Мафията подготвяла отстраняването на Гешев

Прокуратурата обяви извънредно: Мафията подготвяла отстраняването на Гешев

Реклама
Реклама
Реклама