Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14010499 www.bgdnes.bg

Прокуратурата обяви извънредно: Мафията подготвяла отстраняването на Гешев

Прочутият ъндърграунд герой Къро и ексбанкерът Цветан Василев финансирали акцията

Мафията подготвяла отстраняването на Гешев! Това обяви сензационно вчера прокуратурата на Република България. На извънреден брифинг от обвинението посочиха, че известният ъндърграунд герой Красимир Каменов-Къро и бившият банкер беглец от правосъдието Цветан Василев финансирали акцията.

Реклама

Звукозаписи от разговори на митичния Красимир Каменов-Къро с негови приближени открили от прокуратурата при разследване на организирана престъпна група. Това се случило след спецакцията, при която е разбита кримигрупа, чиито тартор можело да се окаже самият Къро.

Звукозаписите са намерени и иззети от жилище на един от двамата обвиняеми по досъдебното производство. Единият от бандитите е задържан под стража. Осъждан е за хулиганство, участие в организирана престъпна група и опит за измама. Вторият мъж е напуснал страната и ще бъде обявен за общодържавно издирване. Разследването започва след доклад на службите за сигурност още през септември миналата година.

Иззети са общо 15 аудиозаписа, на които Къро и крими авери разговарят с двамата обвиняеми за участието в организираната престъпна група.

В един от звукозаписите се чува как мъж, за когото прокуратурата твърди, че е Къро, говори със събеседника си за един от двамата обвиняеми. В разговора става въпрос за плащане на определена сума пари за отстраняването на главният прокурор Иван Гешев.

В схемата е намесено и името най-вероятно на бившият шеф на КТБ Цветан Василев, който в съобщенията се нарича "Цецо от Белград".

Реклама

"Здрасти. Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Къро също е насреща. Важно е да намерим хора, които да пищят срещу Гешев. Митко С." Това е част от един от записите, които прокуратурата представи на пресконференция. Прокуратурата разкрива, че Митко С. е приближен на крими героя Къро.

Освен намерените записи на разговори, свързани с елиминирането на Иван Гешев, по време на спецоперацията е открит и списък с имена на магистрати - следователи, прокурори и съдии, които са били обект на заплахи. Списъкът е намерен при спецакция в имоти на обвиняеми, част от организирана престъпна група.

Главният прокурор каза на брифинга, че от записите става ясно и че са събрани 400 бона за отстраняване на полицейски служители, които са неудобни на бандитите.

"Иззети са наркотици от жилищата на двамата обвиняеми", заяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Гешев, който бе на извънредния брифинг, заедно с ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов коментира случая по следния начин.

"Това е завладяната държава. Видях на едно място ВТБ с милиони и ръкописен текст. Ако това е руската банка от санкционния списък, как това кореспондира с Цецо от Белград и плащането на лобисти?", попита главният прокурор след края на записите.

"Става въпрос явно за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и сигурността на българските граждани. След като това касае националната сигурност, ДАНС трябва да даде отговори на тези въпроси. Сигурен съм, че МВР също ще извършат проверки за тези опити за събрани 400 хиляди за отстраняване на полицейски служители - ръководител на сектор "Тежки престъпления". Няма да коментирам т.нар. неограничен финансов ресурс за моята особа. Логичният въпрос е теоретично какво би струвало един закон за закриването на специализираните структури. Някои проектозакони, които са явно противоконституционни, дали са писани в Министерството на правосъдието или на друго място? Дали тези закони не са предавани на задната седалка на някой джип пред парламента", каза още Гешев, визирайки политическите партии, по чиято инициатива бяха закрити спецпрокуратурата и спецправосъдието. На едно място в записите, които оповести прокуратурата, бяха споменати абревиатурите на две политически партии - ПП и ДБ, намеквайки се че те имат връзка с разкритията.

Засега делото е за разпространение на наркотици, но са отделени материали за търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че има данни, че лицето Къро е заплашвало с убийство издател преди години, но планът не е сработил. За кого става въпрос не бе споменато.

"Участието на лица от криминалния контингент, на знакови фигури от криминалния контингент и на всички техни връзки, които участват в това престъпление, ние ще бъдем нетърпими към всеки един от тях. Заставам зад всеки един наш служител, който съвестно и доблестно си изпълнява функциите." Това допълни Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

 Красимир Каменов

Красимир Каменов-Къро е смятан за един от най-влиятелните и опасни наркобосове у нас. В момента Къро е в неизвестност, но по последни данни на "България Днес" митичният бос се е захванал с детективски услуги.

Напук на скандалната биография на Каменов, фирмата на съпругата му "Омега 69" без проблеми се е сдобила с лиценз от МВР да издирва и проследява напълно законно всякакви хора.

Все дейности, които могат да бъдат приложени и спрямо най-близкото обкръжение на Къро, коментират с ирония хора от подземния свят.

Четете още

Гешев подхвана наши източвачи на банкомати в Индия

Гешев подхвана наши източвачи на банкомати в Индия

Иван Гешев: Атаките идват от руския град Магнитогорск (Видео, обновена)

Иван Гешев: Атаките идват от руския град Магнитогорск (Видео, обновена)

Реклама
Реклама
Реклама