Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14511889 www.bgdnes.bg

ГЕШЕВ ПОГНА БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Войната с главния прокурор се разраства и вече взима конкретни измерения, след като ръководената от Гешев институция обяви, че разследва сигнали на граждани срещу Бойко Борисов, Мария Габриел, двама от прокурорите, които поискаха  оставката на Иван Гешев. Ето какво написаха на сайта на прокуроатурата:

Във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

Реклама

През изминалата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили:

- два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К. (Явно става въпрос за Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които подписаха искането за освобождаването на Гешев. И двамата са от Бургаската прокуратура.)

- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г. (Мария Габриел - срещу нея бе подаден сигнал от социалисти от сдружението "Дискусионен клуб за социална местна политика")

- сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“). (Вероятно става въпрос за твърдението на Бойко Рашков, че чували с пари от магистрала "Хемус" са били откраднати, а според Осман Октай, са изнасяни от страната чрез авиоторяда - той твърди това в интервю за близкиа до Цветан Василев сайт Фрогнюз.)

- сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица. (Б.Б. явно е Бойко Борисов, срещу когото "Боец" има подадени няколко сигнала, включително и за "Барселонагейт". М.Н. вероятно е Мирослав Найденов, който е подозиран, че е записал разговора в Банкя между Бойко Борисов и Николай Кокинов, станал известен като "Ти си го избра" - има се предвид избора на Сотир Цацаров за главен прокурор - б.а.)

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства, съобщават от прокуратурата. 

Реклама

Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 г. данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Обществено известно е от съобщение на Софийска градска прокуратура (https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/64651-sofiyska-gradska-prokuratura-izvarshva-proverka-vav-vrazka-sas-signala-ot-borisl), че по сигнал от Борислав Боби Сарафов – директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, се извършва проверка. Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

Обществено известно е също, че Софийска градска прокуратура (https://prb.bg/bg/news/64577-pressaobshtenie-na-sofiyska-gradska-prokuratura) осъществява ръководство и надзор по досъдебното производство, образувано по повод опита за покушение срещу главния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички факти и обстоятелства и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 г. по дело 15/2019 г. на Конституционния съд (https://www.constcourt.bg/bg/act-6836), с изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.

Четете още

Филип Аврамов: Фарсът с Гешев и прокуратурата е от доста време

Филип Аврамов: Фарсът с Гешев и прокуратурата е от доста време

Гешев пада до една година и заминава за чужбина завинаги, вещае топастроложка

Гешев пада до една година и заминава за чужбина завинаги, вещае топастроложка

Иван Гешев ПРОГОВОРИ за бомбата

Иван Гешев ПРОГОВОРИ за бомбата

Реклама
Реклама
Реклама