Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14522562 www.bgdnes.bg

РЕКОРД! Най-голямата пеперуда в света се излюпи в Пловдив

Живее само няколко дни 

Размерите й достигат до 30 см, женските са по-едри от мъжките 

Най-голямата пеперуда в света се излюпи в Пловдив.

Насекомото е представител от вида "Атлас" и може да се види в Природонаучния музей в града, като желаещите трябва да побързат, тъй като красивата пеперуда живее едва няколко дни.

"Много сме щастливи, че можем да се похвалим с пеперуда гигант в експозицията на музея. Напливът от хора, които искат да видят насекомото отблизо, е голям, а децата първоначално леко се страхуват от непознатото, но след като свикнат, се радват много на огромната пеперуда", споделят пред "България Днес" от Природонаучния музей.

Реклама

По думи на служителите, след като се излюпят, пеперудите "Атлас" не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, докато си изчерпят резервите, натрупани в гъсеничния период. Затова техният живот е много кратък - едва 2-3 дни, когато са в природата, и до седмица в затворени пространства.

"Размахът на крилете на пеперудата достига до 30 см, като женските екземпляри са по-едри от мъжките. Забавно е, защото в тъмнината тази пеперуда често е бъркана с птица заради големия си размер", разказват служителите.

Горната част на крилата е червеникавокафява с шарка от черни, бели, розови и лилави линии. "Атлас" е пеперуда с уникални умения за защита - горната част на крилете й прилича на глава на змия.

"Когато е застрашена, този вид пеперуда пада на земята и се гърчи, бавно пляска с криле, за да имитира движенията на главата и шията на змиите. По този начин плаши хищниците", с интерес споделят от музея в града под тепетата.

Пеперудата гигант лети възможно най-малко, за да пести енергия, тъй като не яде, а само се възползва от запасите от мазнини, натрупани по време на ларвната фаза. Всеки полет може да отнеме дни от и без това краткия живот на пеперудата. "Атлас" също така са много слаби и несигурни летци поради теглото си и затова почиват през деня и летят само през нощта.

Реклама
Реклама
Реклама