Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14539289 www.bgdnes.bg

Нищят КОЙ затвори устата на Къро

Висаджийският бос разстрелян в ЮАР със съпругата си и още двама

За година митичният Красимир Каменов за първи път се сдоби с обвинение, потърси го Интерпол и влезе на мушката на Гешев

Висаджийският бос Красимир Каменов-Къро е разстрелян в Кейптаун, ЮАР! Атентатът се случва, докато той е издирван с червена бюлетина от Интерпол! Според запознати, маскирани и тежко въоръжени мъже са нахлули в къщата на Къро, преодолели са охраната и са направили бизнесмена на решето.

Реклама

Предполага се, че килърите са изпълнявали сериозна поръчка за стотици хиляди долари, защото в последните месеци името на Каменов се завъртя в скандални записи и той стана мишена за важни играчи, които искат да му затворят устата. Почеркът говори, че изпълнителите на мократа поръчка са действали твърдо и безскрупулно. По първоначална информация при покушението са застреляни съпругата на Къро, детегледачката и още един мъж. Предполага се, че децата са били на училище вчера сутринта, когато става стрелбата. Очаква се местните власти да се заемат с издирването на килърите и поръчителите. До вчера следобед българските власти не бяха потвърдили за случилото се.

Доскоро Къро не е имал проблеми с правосъдието. Разследванията са го подминавали, макар да е бил сочен за дясна ръка на Таки в Бандата на чуковете. Той беше сред малцината останали големи фигури от криминалния свят на мутрите от зората на демокрацията.

В последните години се смята, че Красимир Каменов-Къро държи някои от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми са спечелили концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието. Сочи се, че босът контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София. Неофициално името на Къро се свързва с наркотрафик, но доказателства за това никога не са представяни. През годините никой не смеел да му се опълчи, защото бил много отмъстителен, суров и жесток.

Това се променя преди около два месеца, когато става ясно, че родните разследващи го подозират за поръчител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше застрелян в столичния квартал "Лозенец" през март м.г. Иванов е бивш шеф на Криминална полиция в едно от столичните районни управления, напуска системата през 2014 г. През 2018 г. го издирваха с Интерпол като участник в престъпната група за производство и продажба на нелегални цигари на Бирмите.

Столичните криминалисти задържаха Кристиан Илиев и Боян Табаков за убийството на ексченгето. Наскоро съдът ги пусна с по-леки мерки за неотклонение - домашен арест и парична гаранция. Първият беше обвинен за физически извършител, а вторият за помагач. Неофициално се твърди, че Любомир Иванов е работел за приближен на Красимир Каменов. Това е Филип Стоянов, който управлява бизнеса му у нас. Според запознати точно Стоянов е станал свидетел срещу Къро по делото за убийството на Любо Полицая.

Преди месец снимката на Къро се появи на сайта на международната полицейска организация, където е посочено, че той се търси за заплаха за убийство, изнудване и убийство. Оказа се, че Къро е разследван за поне 5 от показните убийства от последните 15 години.

Реклама

Освен това от Софийската градска прокуратура образуват разследване срещу организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители. По неофициална информация в нея са Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, Дилиян Георгиев и Тони Иванов-Парфюма, който бе задържан в Испания. Според обвинението лица, които са обект на разследвания, подсъдими и други, провеждат срещи и разговори с цел организиране на кампания в САЩ, в страни членки на ЕС и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи.

На пресконференцията са представени звукови файлове, съдържащи разговори между задържания Дилиян Георгиев, обвинения и издирван Красимир Каменов и Овидиу Семенеску, който също се търси с червена бюлетина.

Освен бандите за търговия с влияние и убийства от държавното обвинение разкриха, че разследват и група за данъчни престъпения за периода 2017-2022 г. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи столичната борса "Слатина", в управителните органи на които участват свързани с Къро лица. В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

Извън това години наред интересите на Къро са насочени към "Златният гьол" на ГКПП Капитан Андреево. Проверка на "България Днес" показа, че близката до него фирма "Пи Еф Си" е била избрана да обеззаразява превозните средства, влизащи от Турция през Капитан Андреево. Неин собственик тогава е балдъзата на Къро - Лидия Любенова. Срещу услугата преминаване през локва с химикали шофьорите били принудени да плащат сериозни суми на Къро. След избухването на скандала правителството веднага се закани, че ще прекрати договора с авера на Таки, а тогавашният директор на агенцията по храните Йордан Войнов напусна поста си.

Главният прокурор:

Връщаме се в мутренските години

Мисля, че бях категоричен още преди 2 години - това, което се случва и се прави с българската прокуратура и българската съдебна власт, ще доведе и до бум на престъпността, и се връщаме в мутренските години. Дали не е така? Това коментира главният прокурор Иван Гешев, запитан за атентата срещу Къро. Обвинител номер едно е в отпуска покрай скандалите в прокуратурата и искането за отстраняването му, но отиде на заседание на правната комисия в парламента.

Покрай взрива до кортежа му на 1 май и разкритите записи Гешев посочи: "Обиден съм, защото българският главен прокурор е оценен толкова евтино. Не са останали явно много от парите на вложителите в банка КТБ. Ако трябва извън шегата да кажа, това не ме учудва. Видяхте комуникацията между издирвания от Интерпол румънец - Овидиу Семенеску, подсъдимия Цветан Василев, на осъждания, а сега обвиняем и задържан Дилиян Георгиев, на криминалния авторитет Къро, на журналиста Димитър Стоянов от сайта BIRD, споменаването на Бобокови, на партии и кой ли още не. Това е най-малкото, което явно правят".

Четете още

Кой е убитият Къро - един от последните митични босове

Кой е убитият Къро - един от последните митични босове

ИЗВЪНРЕДНО! Убиха Къро и жена му в Южна Африка, жертвите на атентата са общо 4

ИЗВЪНРЕДНО! Убиха Къро и жена му в Южна Африка, жертвите на атентата са общо 4

Реклама
Реклама
Реклама