Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14575140 www.bgdnes.bg

Никол Станкулова пред "България Днес": Спокойно! Суша няма да има

Реките в планините преливат, през юни ни очакват обилни валежи, категорична е синоптичката 

"Категорично няма да има суша, особено на фона на обилните валежи през пролетта. В момента реките в планините преливат.

Реклама

Това сподели Никол Станкулова пред "България Днес". Коментарът на синоптичката от Нова телевизия бе по повод разпространените информации, че трябва да се готвим за сериозна суша и недостиг на вода през лятото. По този повод от ВиК планират да ограничат водата за пиене, напояване и производство на ток, гласят още изнесените новини.

"През юни очакваме обилни количества следобедни валежи, които са нормални за периода. Ще вали предимно в Западна България. В Източна България ще е по-приятно, така че хората с резервации по нашето Черноморие ще могат да се радват на хубаво време и да не се притесняват, че дъждовете ще провалят почивката им", внесе положителна нотка в ситуацията Станкулова.

По информация на експерти климатичните промени са изтощили подземните водни запаси, като резултатът е изключително сухи почви в Южна Европа. Ниските нива на реки и резервоари заплашват производството на хидроенергия за предстоящото лято. Учени от Европейския съюз предупреждават, че Старият континент се насочва към още едно брутално лято, след като през миналата година континентът претърпя най-горещото лято и рекордна суша в историята за последните 500 години.

"До края на юни в България няма да има суша, а за след това не познавам някой, който може да прогнозира с точност толкова напред във времето", категорично завърши Станкулова.

Четете още

Синоптичката Никол Станкулова каза какво ще е времето за Гергьовден

Синоптичката Никол Станкулова каза какво ще е времето за Гергьовден

Никол Станкулова ваксинира децата срещу варицела

Никол Станкулова ваксинира децата срещу варицела

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама