Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14583748 www.bgdnes.bg

ГОРДОСТ! Наша художничка със световно признание от ЮНЕСКО

  • Картини на наши деца стават наследство на човечеството 
  • Много съм щастлива от изключително ценното отличие, казва Майя Ананиева 

Българска художничка получи световно признание от ЮНЕСКО!

Майя Ананиева от Плевен е удостоена с Почетна награда за 2023 година на Центъра на организацията на обединените нации за образование, наука и култура във френския град Троа.

Реклама

Родната артистка е отличена заради активната си работа за обучение и популяризиране на талантливи деца, които създават шедьоври с четка в ръка. Нейни възпитаници се представят изключително успешно в Международната изложба "Семената на художниците" във Франция, което още повече привлича вниманието на ЮНЕСКО към българката.

"Много съм щастлива, тъй като това е изключително ценно и важно отличие. Наградата има много висока стойност и осъзнавам, че това е голям успех не само за мен, но и за България. Отличието ми дава стимул да продължа да работя усърдно с децата и още дълги години да имаме артистично присъствие на световни надпревари", сподели емоционално пред "България Днес" Ананиева. По нейни думи наградата вече има престижен отзвук пред света за талантливите деца у нас.

На изложбата във Франция младите български художници и техният арт педагог завоюват редица отличия. Десет деца са носители на наградата "Номиниран автор", 5 деца получават награда "Селектиран автор", 68 са авторите със сертификат "Спомени за бъдещето", чиито творби ще бъдат съхранявани като художествено наследство на човечеството и свидетелство за културното многообразие на младите хора по света.

Нейна възпитаничка е в Топ 100

Възпитаничка на Ананиева е и 11-годишната Диана Бозова от Златоград, за която ви разказахме през февруари тази година. Ученичката е сред 100-те най-талантливи деца в света. Диана е носителка на редица престижни отличия и грамоти, което й отрежда място в престижна класация с нейни връстници от цялата планета.

Един от последните си успехи Диана постига с рисунка на Панагюрското златно съкровище. Творбата беше избрана за емблема на 12-ия международен конкурс за детска рисунка "Голещи 2022" на тема "Съкровищата на моята страна", организиран от световноизвестния музей в румънското село Голещи.

Четете още

Огнен ритуал пали сърцата в селото на "Златната маска" (снимки и видео)

Огнен ритуал пали сърцата в селото на "Златната маска" (снимки и видео)

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Реклама
Реклама
Реклама