Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14583919 www.bgdnes.bg

Рестарт на делото срещу Добри Шарения и лихвари от Хасково

  • След 6 г. при Темида процесът започва отначало
  • Присъдата им се базира на показанията на свидетели, които се отричат от думите си

Рестарт бе даден на делото срещу Добромир Момчилов - Добри Шарения и аверите му от Хасково, погнати като банда лихвари. Те получават условни наказания от спецсъда, но след близо 6 г. присъдата е отменена и процесът започва отначало. Това става ясно от решението на втората инстанция, научи "България Днес".

Реклама

До обрата се стига, след като магистратите откриват сериозни нарушения в присъдата на спецсъда. Шарения и компания са осъдени на база на показанията на свидетели от досъдебното производство. В съдебната зала повечето от тях се отричат от думите си, дадени пред разследващите. Един твърди, че е бит от полицаите при разпита, втори се оправдава, че не е прочел написания от ченгетата протокол, трети бил притеснен, не знаел какво говори и не погледнал написаното, четвърти бързал за работа. Друг се обявил за репресиран от разследващите и разказал, че нищо не помни от разпита, тъй като пиел хапчета за депресия.

Проблемите с правосъдието за сочените като лихвари започват в началото на февруари 2016 г. При шумна акция с белезници са оковани Добромир Момчилов - Добри Шарения, Георги Ангелов-Чокъра, Петър Янев, Вътьо Вътев и Господин Димитров.

Според прокуратурата групата е действала от началото на 2014 г. и е работила в две посоки - предоставяла е кредити срещу високи лихви и е рекетирала некоректните платци. Освен това са разпространявани наркотици, основно амфетамини, съобщават разследващите.

Парите за заемите са осигурявани от тартора Добри Шарения. На него е отчитан всеки лев, прибиран от кредитополучателите. Предоставяни са заеми в различен размер, с различен срок за издължаване и лихва. Клиентите са предимно хазартни типове, които са заборчлели в местно казино.

В един от случаите е даден заем от 600 лв. със срок за връщане един ден и 300 лв. лихва, което е 50%, става ясно от разказа на рекетиран потърпевш. При друг за седмица са отпуснати 50 лв. срещу още толкова лихва. Закъсал с финансите клиент взел 1000 лева срещу ангажимента да ги върне с 20% отгоре след месец.

Според обвинението с втората част от престъпния занаят - наркобизнеса, се захванали Вътев и Димитров. Босът Добри ги зареждал със стоката, а те трябвало да я разфасоват на дози в апартаментите си, да я продават на клиенти и да се отчитат на ръководителя си.

Реклама

В началото на 2020 г. спецсъдът оправдава петимата като престъпна група, но ги наказва за лихварство. Тарторът Добри Шарения, Георги Ангелов, Петър Янев и Вътьо Вътев получават по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Босът, Янев и Вътев отнасят по 4 бона глоба, а за Ангелов е постановена конфискация на част от имуществото му. Петият, изправен с обвинения пред Темида, Господин Димитров, е оправдан. Междувременно Вътев не дочаква края на битката с Темида и умира.

Прокуратурата настоява пред втората инстанция Момчилов, Ангелов и Янев да бъдат признати за виновни и за участие в престъпна банда. За целта се позовава на показанията на таен свидетел, чиито думи съвпадали със събраните улики за вторичната дейност лихварство. Категоричните доказателства за отпускането на пари означавали, че банда съществувала. Според обвинението наличието на група се доказвало и от показанията на трима други свидетели, но защитата контрира, че те разказват само за отпускането на пари.

Присъдата е постановена при непълно, едностранно и необективно изясняване на всички факти, относими към повдигнатите обвинения. Не е извършен подробен критичен анализ на гласните доказателства, като показанията на пострадал са фаворизирани от решаващия съд за сметка на останалите свидетелски показания, посочват апелативните съдии.

Според тях първата инстанция се е предоверила на версията на един от пострадалите, който е фитнес инструктор, без да си дава сметка за наличието на много доказателства, които влизат в противоречие с неговата теза.

Комарджиите се кълнат, че са взимали заеми от Шарения и аверите му, но без лихва и без да се оформят документи. Съдът не се е мотивирал - защо приема разпита им от разследването, а не им се доверява за отричането в залата.

В случая допуснатите нарушения при оценката на доказателствата и превратното им тълкуване са довели до неправилни фактически изводи, отбелязват съдия Галя Георгиева и колегите й. След закриването на спецсъда процесът ще започне отначало в Софийския градски съд.

Незаконни СРС

Незаконно се оказва подслушването на заподозрените като лихвари. Магистратите поясняват, че специалните разузнавателни средства са поискани от ГДБОП за срок от 4 месеца, при положение че в повечето случаи се дава за 2 месеца. Бръмбарите са разрешавани от зам.-шефа на спецсъда, но след като е било образувано производството, следващото искане вече трябвало да се направи от прокурор.

Четете още

Спецакция срещу лихвари и рекетьори край морет

Спецакция срещу лихвари и рекетьори край морет

Условни за Добри Шарения и лихварите от Хасково

Условни за Добри Шарения и лихварите от Хасково

Реклама
Реклама
Реклама