Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14619222 www.bgdnes.bg

Преподобна Стойна призната приживе за светица

Църковен документ доказва канонизацията

Ванга казваше, че силата на преподобието е несравнима, казва бившият кмет на Катунци Георги Коцев

Църковен документ доказва, че още приживе Преподобна Стойна е канонизирана от народа за светица и нейната сила да лекува е дадена свише. Чудодейни изцерявания от тежки болести се случват и до днес в църквата "Свети Георги" в село Златолист, където скромната българка е прекарала голяма част от живота си.

Реклама

В Българската православна църква отдавна се дискутира дали Преподобна Стойна официално да бъде призната за последната ни светица, но до този момент не е взето окончателното решение. Но писмено свидетелство, че Стойна Димитрова е наричана Преподобна още приживе, дори и от самия отец на църквата "Свети Георги" в Златолист, вече има. Става дума за кръщелно свидетелство от 7 януари 1930 г. Ето какво пише в него: "Извършил службата свещеник Георги Костадинов. Детето се именува Стойна и се възприе от свещения купол от Преподобна Стойна Димитрова".

Документът е публикуван във фейсбук страницата Преподобна Стойна - Prepodobna Stoina. От него става ясно, че момичето носи името на своята кръстница, а в църковния документ пред името на Стойна стои думата "Преподобна". В православието Преподобен е категория светец, който в земния си живот се е отдал на монашество и аскетизъм. Тази категория светци биват признати за такива заради духовните си подвизи.

"За мен няма никакво съмнение, че още приживе Преподобна Стойна е била почитана като светица - каза пред "България Днес" Георги Коцев, бивш кмет на село Катунци и член на църковното настоятелство на храма "Свети Георги" в Златолист. - Познавах добре последната жена в нашата околия, която помнеше Преподобна Стойна. Името й беше Мария. Всички много я обичахме и уважавахме. Леля Мария ми е разказвала за многобройните чудеса, извършени от Преподобна, и как народът още тогава я е канонизирал. Много добре помня и думите на Ванга за Стойна. Бяхме деца, когато пророчицата от Петрич идваше в храма и ние си играехме покрай нея в двора. Шофьор от общината докарваше Ванга със служебна волга, от тези с еленчето отпред на капака. Вангелия оставаше да преспи в стаичката на Преподобна по няколко нощи и ни говореше за нея: "Она е светица - нареждаше Ванга. - Не е била с мъже, цял живот е прекарала в пости и само е помагала на хората с нейната дарба. Стойна е лечителка, а не някаква гледачка. Нейната дарба е много по-голяма от моята."

Георги Коцев споделя, че преди няколко години, процесът по официалната канонизация на Преподобна Стойна е бил почти завършен, но се появяват спънки в последния момент.

Факт е, че и сега храмът, в който е живяла Преподобна Стойна, се посещава от хиляди българи и чужденци. Свидетелствата за чудеса и изцеления са многобройни. Мнозина споделят своите истории и публично.

"Преподобна Стойна, светицата, помага, само трябва да вярваш - казва Теодора Богданова и продължава: - През 2009 г. след загуба на близък човек отидох в нейния храм много случайно. Това място е уникално и ми действа успокояващо. Прави ме смирена, сякаш съм си у дома. Помогна ми да стана майка. Лекарите ми бяха казали, че не мога да имам деца, а аз бях едва 20 години. Слава богу, след посещение на тази свещена земя вече съм майка. Дано винаги я има!"

Реклама

Подобни разкази, свързани с Преподобна Стойна и храма в Златолист, дават увереност на вярващите, че денят, в който църквата официално ще канонизира последната българска светица, не е далеч.

Светицата предсказва смъртта си

Последната българска светица Преподобна Стойна си отива от този свят на 22 декември 1933 г. Любопитното е, че приживе тя сама предсказва смъртта си. "Знам, че ще живея точно 50 години и 100 дена", казва Стойна. Преподобна общува духовно със свети Георги, който й дава силата да предсказва бъдещето и да лекува.

Четете още

Образ на Иисус се яви в картина на Преподобна Стойна

Образ на Иисус се яви в картина на Преподобна Стойна

Художникът Пламен Капитански: Видях как Преподобна Стойна спасява животи

Художникът Пламен Капитански: Видях как Преподобна Стойна спасява животи

Прокоба за крадците от Преподобна Стойна

Прокоба за крадците от Преподобна Стойна

40 000 лв. отмъкнати от храма на Преподобна Стойна

40 000 лв. отмъкнати от храма на Преподобна Стойна

Реклама
Реклама
Реклама