Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14619412 www.bgdnes.bg

ВАЖНО! Ловец ще се става с изпит на таблет

За пръв път авджиите ще отговарят на въпроси в електронен вариант 

Примерни въпроси са накъде стърчи опашката на вълка и брачният период на муфлона 

Ловец у нас вече ще се става след изпит на таблет!

За пръв път в историята на родното авджийство препитването по теоретичната част ще бъде в електронен вариант, като целта на Изпълнителната агенция е да засили контрола в бранша.

Реклама

Изпитите започнаха миналата седмица и ще продължат до 31 юли, като засега не е планирано в залите да има видеонаблюдение. Горските са се погрижили таблетите да нямат достъп до интернет, така че да е невъзможна нерегламентирана помощ отвън.

"По време на изпита всеки кандидат-ловец ще получи шестцифрен код от изпитната комисия за достъп до електронната система. Въвеждат се ЕГН и кодът. Системата ще покаже името на кандидат-ловеца и кратко описание на теста, който съдържа 104 въпроса и се решава за 90 минути. Тестът ще стартира автоматично 5 минути след като е генериран. Веднъж започнат, тестът не може да бъде спрян. Ще се заключи автоматично след изтичането на 90 минути, независимо дали е отговорено на всички въпроси. Въпросите, на които няма отговор, се считат за грешно решени. През цялото време на екрана на таблета ще се вижда кой номер въпрос се решава и оставащото време. Освен това са предвидени опциите да се преминава към следващ въпрос и по-късно кандидат-ловецът да се връща на предишен въпрос", разказват в детайли на официалния сайт на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" .

На всеки въпрос ще има три предложени отговора, така че ловците ще имат по-голям шанс да отговорят правилно. Примерни въпроси са колко време продължава бременността на женския елен лопатар, как се наричат мъжките на сърната, какво яде дивата свиня, накъде стърчи опашката на вълка, когато е спокоен, как изглеждат ушите на лисицата и през кой месец е брачният период на муфлона.

Провалилите се на теста кандидати могат през септември да заявят желанието си да се явят на поправителен изпит на 1 октомври.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама