Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14619703 www.bgdnes.bg

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

Едни са в Дубай, други в ЮАР и Сърбия, за трети не се знае нищо от години

Мафиоти, бизнесмени, олигарси и хора, свързани с властта, нерядко успяват да се изплъзнат от ръката на закона под носа на ченгетата. Повечето от тях безследно се изпаряват, без дори да става ясно дали въобще са живи. Други бегълци от правосъдието се знае къде са, но са недосегаеми, тъй като предвидливо са отпрашили към държави, с които нямаме спогодби за екстрадиция.

Най-пресният случай, който разтърси както ъндърграунда, така и обществото, е с т.нар. Братя Галеви - Ангел Христов-Геле и Пламен Галев. Единият вече е мъртъв, другият все още в неизвестност.

Реклама

В събота по информация от близките му Геле е получил инфаркт и починал, но в момента се установява дали не му е предизвикан инфарктът с някакви медикаменти, тоест да е ликвидиран. В същото време няма някаква следа от Пламен, въпреки че Интерпол го дири с червена бюлетина от над десетилетие.

Известните мафиоти бяха осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник във въоръжена организирана престъпна група, създадена с цел изнудване за имотна облага. Галеви получават съответно 5 и 4 г. затвор, но духват от страната безследно преди окончателното решение през май 2012 г. и са обявени за издирване от Интерпол.

Наскоро ликвидираният Красимир Каменов-Къро също беше издирван от чуждестранните служби, но бандитите успяха да се доберат до него преди ченгетата и го ликвидираха заедно със съпругата му Гергана, охранителя им Деан и детегледачката им.

Стар приятел на Къро от столичния кв. "Люлин" също се издирва от сума ти години, но какво от това. Христофорос Аманатидис-Таки, който се счита за един от последните останали от силовата групировка ВИС, също се изпари. Таки е приближен човек на Методи Методиев - Мето Илиенски, за когото също не се знае къде е и дали е жив. След убийството на Георги Илиев на 25 август 2005 г., след изчезването на Мето Илиенски в публикации в медиите се твърди, че Таки и Къро чрез подставени лица държат най-големите паркинги в столицата, стоков базар и зеленчуковата борса.

През 2009 г. Таки решава да напусне страната. Няколко дни по-късно е издадена заповед за ареста му и е обвинен в ръководене на група за разпространение на наркотици в цялата страна, известна като "Фирмата". За нова дестинация на кримигероя бяха спрягани Гърция, Испания и ЮАР.

През 2012 година Таки е обявен за международно издирване в системата на Интерпол и два дни по-късно е задържан в Дубай. Веднага е освободен от ареста, тъй като няма спогодба между България и Дубай за екстрадиция.

Реклама

Не такъв е случаят с Евелин Банев-Брендо. По последни данни той се подвизава на територията на украинския град Буча. "Кокаиновият крал" се крие в Украйна и обитава два адреса, разкриват местните службите. Въпреки че се знае къде е, властите нямат късмет и Брендо си остава на свобода.

Банев е в списъка с издирваните с червена бюлетина от Интерпол по искане на София и Букурещ. В България го чакат 6 г. затвор за организирана група за пране на пари от дрога, а в Румъния - 10 г. и половина решетки за наркотрафик. Италия до момента не иска нашенеца, макар именно на Апенините Брендо да получи най-голямото си наказание - 20 г. по аферата "Кокаинови крале". В списъка с искащите Брендо страни се нареди и Швейцария, където тече процес срещу служители на банката "Креди суис" и вече има осъдени. Те са погнати от Темида, че са препрали пари на нашенеца от наркотици.

Стигаме и до Ружа Игнатова-Криптокралицата. През 2014 г. Игнатова и нейният партньор Себастиан Грийнууд основаха OneCoin, базирана в България компания, която беше рекламирана като нова виртуална валута, която ще бъде "убиецът на биткойни". OneCoin се оказва куха валута, която завлича стотици хиляди хора по целия свят с милиони. Игнатова изчезна безследно, след като се качи на полет от София за Атина на 25 октомври 2017 г. Родената в България германска гражданка буквално се изпари, но заедно с 1 милиард и 27 милиона лева в биткойни - конкурентната валута, която тя обеща да убие.

 Божков и Цветан Василев

Божков има 19 повдигнати обвинения и България през има-няма няколко месеца се опитва да се договори с Дубай да го екстрадират, но не се получава.

Божков е обвинен в ръководител на "наказателна бригада". Обвиненията срещу хазартния бос са всякакви. Прокуратурата твърди, че "наказателната бригада" е причинявала телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително и какво ли още не. Божков е в Дубай от няколко години и твърди, че има доказателства за корупция на най-високите нива в България.

Друг беглец, за когото се знае къде е, е Цветан Василев, който е обвинен в 146 престъпления за 2,7 млрд. лв. Василев е подпукан за източването на Корпоративна търговска банка и се укрива в Белград, а сърбите отказват да ни го върнат.

Четете още

Подозират руснаци за разстрела на Къро

Подозират руснаци за разстрела на Къро

Братът на Ружа изпортва Дилкинска през 2021 г.

Братът на Ружа изпортва Дилкинска през 2021 г.

Реклама
Реклама
Реклама