Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14629173 www.bgdnes.bg

Братя Галеви - антимафиоти и... мафиоти

Животът на дупнишките герои Пламен и Ангел

Първо са в МВР, после стават барети, бандити и изчезват

Ангел Христов-Геле и Пламен Галев, по-известни като Братя Галеви, са един от най-прочутите кримидуети в България. Те са и антимафиоти, и кандидат-депутати, и барети, и между всичко това - мафиоти. След като Геле почина от инфаркт в края на миналата седмица, Пламен продължава да се укрива и никой не е чувал за него над десетилетие.

Пламен Галев е роден на 23 ноември 1967 година в Кърджали. Започва своята професионална кариера в системата на МВР. Едва на 20 години влиза в РПУ - Станке Димитров, където става сержант. Малко по-късно е избран да премине в Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Там Пламен се запознава с Ангел Христов-Геле, който е в спецотряда от 1990 г. Геле е роден на 14 януари 1969 г. в Сандански. Взводен командир на двамата по едно време е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, който беше подсъдим по делото "Октопод", но след това и окончателно оправдан.

Реклама

Галев и Христов напускат отряда след скандал в средата на 90-те години. След това Пламен става оперативен служител в ГДБОП, а Ангел е назначен като разузнавач при антимафиотите в Кюстендил. Пламен напуска службите през 1997 г., а вече покойният Геле година по-късно. Не след дълго вече са известни като Братя Галеви, въпреки че нямат роднинска връзка. Дирите им се губят и около 3 години няма ни вест, ни кост от тях. Изненадващо, през 2000 г. се връщат в България и се установяват в дупнишкото село Ресилово, където построяват огромна резиденция. Вече са регистрирали първата си фирма за транспорт по суша, въздух и море.

През 2008 г. Пламен Галев осъмва зад решетките за пръв път в живота си. Арестуван е през декември 2008 година заради заплахи срещу журналистка, впоследствие обаче обвиненията пропадат.

Няколко месеца по-късно Братя Галеви регистрират няколко общи фирми с Христофорос Аманатидис-Таки, който по това време е близък и партньор с убития наскоро в Кейптаун, Република Южна Африка, Красимир Каменов-Къро. Тогава се появяват на радара на службите, тъй като всички знаят, че Таки беше човек на Мето Илиенски и Георги Илиев. Мето изчезна безследно, а висаджийският бос Илиев бе застрелян 2005 г. в Слънчев бряг.

Отново през 2009 г. имената на Галеви изненадващо се появяват в няколко от фирмите на Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които "Автомагистрала Струма" АД и "Пътища Самоков" ДЗЗД.

Същата година Геле и Пламен стават гъсти и с Феодор Феодоров - Голямата Федка от Перник. Галеви, Таки и Федката имат обща фирма "Югозападна инвестиционна компания". С нея участват в "Спортни съоръжения и системи" заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот. В "Инфра асет мениджмънт" Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Федката. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев имаше обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 бона, но и то не стигна доникъде.

Няколко месеца по-късно нови обвинения се стоварват върху главата на Пламен Галев, но този път е погнат и Геле. Срещу тях е заведено дело за изнудване, средна телесна повреда и принуда. Тогава двамата съратници са арестувани, но Галев се кандидатира за депутат и е освободен срещу 50 бона гаранция. През 2010 година окръжните магистрати в Кюстендил оправдават Братя Галеви, но впоследствие Върховният касационен съд ги заковава с ефективни присъди, макар и леки.

Реклама

Галеви са осъдени на по 5 години решетки по обвиненията за рекети и побой и за участие в организирана престъпна група. Именно тогава двамата се изпаряват и оттогава никой не ги бе виждал допреди няколко дена, когато трупът на Геле изплува от нищото в Дупница. Галеви бяха обявени за международно издирване през 2012 г. Интерпол също ги диреше с червени бюлетини. По едно време витаеха слухове, че работят в ДЕА - американското полицейско звено за борба с наркотиците, но това останаха само непотвърдени слухове.

В момента тече разследване, което трябва да установи как и кога е пристигнал у нас вече покойният Геле и също така как точно е умрял. Аутопсията потвърди инфаркт, но предстои да станат готови кръвните изследвания на Геле, за да се разбере дали не е убит, както бе ликвидиран и Мишо Бирата преди години.

 Имуществото им

След изчезването на Братя Галеви Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество КПКОНПИ започна да се опитва да отнеме имането им в полза на държавата. През 2012 г. тя заведе иск на обща стойност 4 250 189 лв., насочен както срещу Галеви, така и срещу съпругите им Радмила Христова и Емилия Галева. Искането бе за отнемане на имущество на обща стойност 4 250 189 лв., в което са включени имението в с. Ресилово, дялове в български фирми, луксозни коли, оръжия и пари.

След 9 г. окръжният съд в Кюстендил уважи искове за 2 474 582 лв. Оказа се обаче, че на свое име те имат само дялове в български фирми, в някои от тях са съдружници с Христофорос Аманатидис-Таки, както и малко пари в банковите сметки. Делото продължава да буксува и ще зацикли още повече след смъртта на Геле.

 Дело за уронване на престижа

В края на 2008 г. пред Би Ти Ви Геле нарича "идиоти" общинските съветници от "Атака" Методи Стойнев и Милен Попов и бившия кмет на Дупница от БСП Първан Дангов. Впоследствие Пламен Галев подкрепи изказването на Геле в местна телевизия. Общинските съветници заведоха дело за уронване на престижа и през декември 2011 осъдиха Галеви на 8 бона обезщетение.

Четете още

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

Мистерия къде и как е починал Брат Галев (Вижте какво казаха лекари, общинари и полицията)

Мистерия къде и как е починал Брат Галев (Вижте какво казаха лекари, общинари и полицията)

Реклама
Реклама
Реклама