Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14637537 www.bgdnes.bg

Спасиха щъркел, заседнал във фекални води

Гнезди за първи път в Златоград 

Местни помагат на птицата, след което я пускат на свобода 

Доли ЛУКАНОВА

Извадиха щъркел от фекални води в Златоград! Птицата пада в басейна на пречиствателната станция и не може да се измъкне от зловещия капан. За щастие по това време вече има служители на работа, които забелязват заседналата в нечистотиите птица. Те веднага се втурват към неможещия да излети щъркел и успяват да го извадят от мръсната вода. Птицата е видимо стресирана, но местните успяват да я успокоят.

"Тази година за пръв път гнездят бели щъркели в общината. Това се случва, след като бе направена конструкция за гнездото им от Милко Ханджиев. Милко помогна и при спасяване на птицата, като предостави помещение и положи грижи за съвземането й", коментира пред "България Днес" кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Реклама

След като е извадена от водния капан, хората измиват грижливо дългокраката птица от фекалиите, налепили се по перата му, и му дават да си разкваси устата с вода. През това време подават сигнал на телефон 112 и на мястото се отзовават пожарникари. Щъркелът е прегледан от ветеринарния лекар Асен Хасапчиев и след консултация с екоинспектори от Смолян и Спасителния център за диви животни в Стара Загора е пуснат отново в местообитанието си.

"Благодаря много на гражданите и службите за оказаната помощ и подкрепа за опазване на щъркелите, които са защитен вид. Ангажираността на местната общност е добър показател за опазване на биоразнообразието в общината", допълва Янчев.

Жителите на Златоград са много радостни, защото за първи път от много години насам в населеното място гнездят щъркели. Заслугата за това е на тамошния Милко Ханджиев, който в началото на април решава да направи гнездо за прелетни птици. Усилията му скоро се отблагодаряват и в Златоград пристига първото щъркелово семейство.

"Двойката птици вече отглежда и малки. Надяваме се повече да не се случват инциденти на семейството щъркели", обнадежден е управникът.

Четете още

Първият щъркел долетя у нас

Първият щъркел долетя у нас

Птици масово гинат в стъклени сгради

Птици масово гинат в стъклени сгради

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама