Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14645341 www.bgdnes.bg

"Вила Ямбол" спечели рекордните седем медала от Decanter advertorial icon

Българските изби бяха оценени с 64 отличия, сред които за първи път 5 златни

Най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“, спечели рекордните седем медала от 20-ото издание на международния винен конкурс Decanter. Производителят е първенец по отличия от българските винарни. Тази година те заслужиха 64 медала, от които  за първи път - пет златни.

„Вила Ямбол“ спечели златен медал за KabileСира Резерва 2016, един сребърен за KabileСира 2018 и пет бронзови: за Kabile Розе 2022, Kabile Шардоне и Совиньон блан 2022, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2016, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2019 и Vineyards Selection Трояново Совиньон блан и Шардоне 2022.

Наградите от конкурса в Лондон са едни от най-ценните за колекцията на всяка изба. Системата на оценяване е много стриктна, като вината преминават 3-степенен процес на дегустация. В това поредно издание са тествани рекордните 18 250 проби от 57 държави. Те са оценени от 236 винени експерти, сред които 53 Masterof Wine и 16 MasterSommeliers.

„Tова наистина е голямо признание за работата на технолозите и качеството на нашите вина. То показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти, и то на много добра цена, отговарят на най-високите стандарти. За нас е чест, че достойно защитавамe своето място сред най-добрите в света“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. 

Със златни медали са още две вина от сорта Рубин – на Katarzyna и на Villa Yustina Розе. Високото отличие заслужиха и Gorun Winery Каберне Фран 2020, както и Ppetroff Каберне Совиньон и Мерло 2021.

Серията Kabile на „Вила Ямбол“ е кръстена на едноименния античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от днешната „Вила Ямбол“. Вдъхновение за екипа са именно традициите на региона във винопроизводството, които според исторически справки датират още от времето на траките.

Избата управлява близо 10 000 дка лозя и работи с над 15 традиционни и международни винени сортове.

Реклама
Реклама
Реклама