Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14690187 www.bgdnes.bg

Хор затворнички пее ЧРД с Иванчева

За да поздравят майка й по телефона

Скоро да бъдеш пак баба, а не мама на внучето, пожелават приятели на 81-годишната Любка

"Честит рожден ден на теб!"

Песента оглася телефонната слушалка на 81-годишната Любка Иванчева. От другата страна на жицата е осъдената екскметица на "Младост" Десислава, която се обажда от женския затвор в Сливен. По телефона тя звъни да поздрави майка си за празника й. Преди това черпи обитателките на женския зандан. В замяна хор от 4-5 жени запява, за да поздрави родителката на най-известната пандизчийка. Макар да не знае кой е от другата страна, изненадата трогва рожденичката.

Реклама

"Тъкмо бях на вратата да изляза, добре, че дойдоха гости и се спрях. Тогава звънна телефонът и отсреща започнаха да ми пеят, за да ме поздравят. Не знам освен Деси, кои бяха другите, но им благодаря", разказва пред "България Днес" рожденичката Любка, майка на Десислава Иванчева. Преди броени дни тя отбеляза рождения си ден.

Възрастната жена не смее да се порадва за повода. Погълната е от грижите по малкия Валентин-Александър - детето на бившата кметица. След като щерка й беше вкарана зад решетките, Любка поема грижите за малчугана и в момента се бори за попечителство над него, за да получава детски надбавки и други помощи.

Откакто съдебната охрана прибра дъщеря й в пандиза, Любка стопява 15 килограма. "Бях 73, сега съм 58 кила, всичко ми виси", казва видимо отслабналата жена. С влизането в сила на присъдата за корупция и отвеждането на Десислава Любка се превръща в майка на внука си, грижи се денонощно за него. Помагат й сподвижници на екскметицата.

Освен в грижите за детето те участват и в демонстрации за помилването на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, за които смятат, че са набедени и несправедливо осъдени. Надяват се покрай скандалите в съдебната система истината да излезе наяве.

"Пожелаваме ти да си здрава и много скоро пак да бъдеш баба, а не мама на Валентин-Александър", пишат в картичката за Любка приятелите на дъщеря й. Не минава и ден без да навестят бабата и внучето, за да проверят дали не им трябва нещо.

Малчуганът бе заченат ин витро от донор след години неуспешни опити за рожба и здравословни проблеми. Валката вече е на 1 г. и половина, много е енергичен, обича да изследва околния свят и да си похапва. На празника на баба проверява какво има във всяка чиния, но гостите го пазят да не се задави.

Реклама

Здравословните проблеми на майка му все още не отшумяват. Заради аденом на хипофизата бившата кметица редовно трябва да приема лекарства. През пролетта Десислава Иванчева завежда дело за бездействие срещу Сливенския затвор, понеже я оставят без животоспасяващите хапове и не й осигуряват лечение от стоматолог за пародонтоза.

По делото са представени медицински документи от прегледи на Иванчева в различни болници, както и препоръка за специално изследване веднъж годишно. Съдът обаче преценява, че екскметицата няма правен интерес от делото, и оставя жалбата без разглеждане.

Към момента бившата управничка на столичния район "Младост" продължава да работи в кухнята на затвора. Все още под строг режим.

Темида й даде 6 г. затвор за подкуп от строителен предприемач. Това се оказа единствената присъда за корупция в България за последните години. След като прекара 8 месеца в килията и година и половина под домашен арест, Иванчева беше пусната срещу парична гаранция. Така досега е излежала малко над 2 г. от наказанието.

Четете още

Съдът не уважи жалбата на Иванчева срещу Сливенския затвор

Съдът не уважи жалбата на Иванчева срещу Сливенския затвор

Иванчева съди Сливенския затвор, оставили я без животоспасяващи лекарства

Иванчева съди Сливенския затвор, оставили я без животоспасяващи лекарства

Реклама