Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14749178 www.bgdnes.bg

Две слоници стават столичанки

Идват заместничките на Артайда 

Големите дами на четири крака идват наесен 

Най-накрая се случва!

Две слоници ще заживеят в столичния зоопарк от есента на тази година.

"Подготвяме се усилено и ги чакаме с нетърпение. Това е голямо щастие както за хората, така и за нас - служителите. Все още не мога да кажа точни дати, но се надявам слониците да пристигнат възможно най-скоро, още през септември."

Това с радост разказа пред "България Днес" Ирина Сахатчиева от зоологическата градина.

"Ще получим две слоници, които няма да имат деца, защото не разполагаме с достатъчно големи заграждения за двойка слон и слоница. Когато имаме по-голяма площ за отглеждане, ще помислим за семейство слончета", допълни Сахатчиева.

Реклама

По нейни думи в момента всички усилия на зоопарка са съсредоточени върху това да осигурят на слониците хубави условия за живот и да оформят и аранжират клетките на другите животни. Към момента освен слониците не чакат нови попълнения.

"Имаме доста нови животни, скоро получихме черни ягуари и мъжка камила. За нас е важно всяко едно животно да се чувства добре в зоопарка и затова сега ще се заемем с подобряването на необходими вътрешни работи, които изискват доста усилия от гледачите и колегите", казва още Сахатчиева.

След като слоницата Артайда почина преди две години, паркът остана без животно от този вид. Артайда си отиде на преклонната възраст от 58 години.

През последното десетилетие за животното са полагани специализирани грижи, като особено внимание се е отделяло на зъбите й и състоянието на краката й. Постепенно Артайда загубила апетит и започнала да се храни все по-малко. Стана по-трудноподвижна и накрая почина от старост. Това бе голяма загуба за софийския зоопарк, защото Артайда бе емблематично и много обичано животно - неслучайно силует на слон стои на емблемата на зоологическата градина. Слоницата беше част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон, а след това е настанена в зоопарка в германския град Гелзенкирхен, където не успява да намери общ език с останалите слонове и е преместена в София.

Четете още

Вижте кои диви животни избягаха от зоопаркове през последните години

Вижте кои диви животни избягаха от зоопаркове през последните години

(Снимки) Маймуните в Софийския зоопарк получиха коледни подаръци

(Снимки) Маймуните в Софийския зоопарк получиха коледни подаръци

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама