Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14749336 www.bgdnes.bg

Бащата на Тошко, убит от Петър Маринашки: Не се надявам на справедливост, ще заведа дело в Страсбург

Процесът у нас срещу джигита започва във ВКС в понеделник

Бащата на загиналия Тошко в катастрофата в Кадиево, причинена от дрифтаджията Петър Маринашки, губи всякаква надежда за справедливост!

"Честно казано, нямам надежда за справедливост. Ще изчакам да минат всички инстанции в България и ще заведа дело в Страсбург. Синът ми беше роден тук и трябваше да вземе френска националност през 2021 г.", каза за "България Днес" Тодор Бараков-старши, който от години живее в Париж, Франция.

Реклама

Бараков-старши започва да губи надежда, след като и на втора инстанция Петър Маринашки получи мижавите 5 години решетки за катастрофата, в която загинаха Тошко и Виктор. Сега делото срещу напушения джигит трябва да стартира в понеделник, ако всичко върви по план, във Върховния касационен съд.

"Ще се съберем на протест в 8 сутринта пред Съдебната палата. Искаме максималното наказание според закона, което е 15 години затвор. Тук, във Франция, след употреба на наркотици се води умишлено убийство", допълва почерненият баща.

Смъртоносният инцидент става през ноември 2020 г. 19-годишният тогава Петър Маринашки, надрусан с канабис, което е доказано от токсикологията във ВМА - София, прави катастрофа край село Кадиево и загиват двама младежи - Тодор Бараков, на 16 години, и Виктор Василев, на 17. Инцидентът става на около 200 метра от бензиностанция и от полицията уж свалят записите от всички камери. Оказва се, че е "пропусната" само една, при това най-важната - тази, която е обърната точно към мястото на удара на автомобила в крайпътно дърво. Затова усърдно са взети записите, на които се виждат щандовете за дъвки и вафли, а също и движението на клиенти и персонал вътре в сградата (виж карето).

"Направен е доклад от Министерството на вътрешните работи, в който пише, че е установено нарушение на полицейските служители - взели са записите от камери, които те са си преценили", каза пред "България Днес", Бараков-старши, малко след като Апелативният съд потвърди присъдата на Маринашки.

Това не единственото, което е странно в целия случай! Съдията по делото пише в мотивите си, че скоростта, с която е карал джигитът, не е релевантна за катастрофата.

"Съдията твърди, че скоростта няма значение. Маринашки е карал с 98 км/ч при разрешени 60 км/ч. На всичкото отгоре не зачита факта, че Маринашки е бил напушен, нито зачита показанията на оцелелите от катастрофата. Приема за вярно всичко, което Маринашки каже, нищо друго. Имал добри характеристики - съседите му казват, че е добро момче, преподавателите му в университета казват, че е добър ученик. Ама ден преди катастрофата е видян да пуши марихуана пред Културния дом в Стамболийски. Как така дават 5 години за два детски живота, не знам!", потресен е Бараков-старши.

Реклама

Към момента е прието за чиста монета, че основната причина за настъпване на произшествието е загубата на контрол над автомобила. По делото е безспорно доказано и че по време на пътуването седалката на подсъдимия е била подритвана от седящия зад него спътник Виктор и това е довело до отклонение на вниманието му в тази посока. Това обстоятелство е прието и от прокурора, изготвил обвинителния акт. То е установено от показанията на множество свидетели, разпитани по делото, но бащата на Тошко не смята така.

"Какви свидетели? Двамата оцелели не помнят какво е станало, а даже единият от тях на един от разпитите казва, че не помни починалият Виктор да е ритал седалката на Петър. Само Петър го твърди това, но няма никакви доказателства, че някой му е ритал седалката. Това е безумие!", категоричен е Тодор Бараков.

Последната надежда на близките на Тошко и Виктор е Върховният касационен съд, където се знае, че са най-добрите и обективни съдии в страната.

Обръщение: Помогнете ни в борбата

Моля, ако някой от Вас има данни или непосредствени възприятия за провеждани гонки, дрифтове и надпревари с участие на Петър Маринашки, да се свърже с мен чрез facebook или с Галина Илчева, майката на Тошко, на телефон 0885384849.

Молим всички хора, които имат смелост, съвест и лична отговорност и знаят за такива гонки и шофирания, да проявят гражданска активност и да дадат свидетелски показания в полицията.

Т.нар. гонки са предвестници на подобни трагедии, от каквито бяхме сполетени - да си загубим децата от дрогирания Петър Маринашки. Ако си мълчим, ние подхранваме цинизма на дрифтаджиите и участниците в гонки, а това води до хиляди загинали невинни жертви и ранени в пътнотранспортни произшествия всяка година. Че са цинични до наглост, видяхме в съдебно заседание, където Петър заяви пред съда, че на клипа не е той! Пред поне двадесет човека в залата, които лично го познаваме! Сигурно е клониран негов близнак?!!!! Безочие, граничещо с безобразие!

Борбата с това толкова зловредно явление започва със съвестта, морала и отговорността на всеки един от нас. Защото никой не е защитен от изродите на пътя, които пият, дрогират се, качват се зад волана на автомобила и убиват хора! Но всеки от нас може да помогне в борбата срещу тях, за да са по-малко без време отишлите си от този свят невинни душички!. Това пише в социалните мрежи Бараков-старши.

Четете още

Бащата на убито момче на пътя: В шок сме! Как дават 5 г. за два детски живота?!

Бащата на убито момче на пътя: В шок сме! Как дават 5 г. за два детски живота?!

Нова версия за мелето в Кадиево

Нова версия за мелето в Кадиево

Реклама
Реклама
Реклама