Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14808416 www.bgdnes.bg

Багата: Битката е ключова за моето бъдеще

Най-много ме е яд за мача с Дерек Луис

Кой е той

Благой Иванов-Багата излиза за своя последен мач от договора с UFC. Битката е решителна за неговото бъдеще. Най-успешният български ММА боец в историята се изправя срещу Александър Романов. Пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" разкри как е минала подготовката му и впечатления от противника.

- Благой, предстои ви втори мач в рамките на една календарна година. Не беше ви се случвало от 2019-а. Колко е важен по-добрият ритъм?

Реклама

- Би трябвало да съм в по-добра форма. Когато има голямо прекъсване, губиш ритъма и тайминга.

- Кога разбрахте за мача с Романов и колко време имахте за подготовка?

- Близо два месеца преди това разбрах. Аз по принцип се готвех. Даже вече бях сменил и залата. Сега в една зала сме повече тежки. Бях започнал вече там да тренирам. Тогава разбрах, че ще играя с Романов.

- Вече не сте в старата си зала?

- Да, да. С нов треньор съм, който е бразилец. Работил е с бойци в тежка категория. С шампиона на PFL Бруно, както и със Сергей Спивак. Ние с него имаме близки отношения. Горе-долу заради него отидох в тази зала. Треньорът работеше със Сергей за последните му два мача.

- Сергей е молдовец. Вие сега ще се биете с неговия сънародник Александър Романов.

- Интересното е, че те даже не се поздравяват с Александър. Това си е нещо между тях още от преди. Не е сега заради моята среща. Нямат приятелски отношения.

- А някакъв съвет даде ли ви по отношение на Романов?

Реклама

- Не са тренирали заедно в миналото. Познава го и знае какво прави. Знае му силните и слабите страни. На Романов му е силен първият рунд. Това е. Не е споделил нещо ново.

- Какво промени в подготовката ви новият бразилски треньор?

- Наблегнахме повече на борбата, на защити. След 2019-а бях спрял за доста дълго време. Сигурно 1,5 г. не се бях състезавал. Нормално е - губиш форма, като не си постоянно в ритъм. Така се получи. Това реших след срещата с Дерел Луис. Просто нямах желание. Като го няма него, по-добре да не го правиш. Сега имам мотивация. Мисля, че съм по-добре подготвен физически и кондиционно от предната ми среща. На по-високо ниво съм в момента.

- Тренирали сте с Александър Волков, който беше последният съперник на Романов и го победи убедително. Говорихте ли за него?

- Да, да. И той каза, че в първия рунд е опасен. Волков също вече е в тази зала, в която съм и аз. След първия рунд Романов едва ли не се предава психически.

- Преди 9 години направихте много здрав мач с Волков. Това беше първата ви загуба. Говорите ли си как ви се развиха кариерите след това?

- Не сме говорили за този мач. Имаме нормални, приятелски отношения. Той в момента живее тук във Вегас със семейството и децата си.

- Вие обикновено залагате на боя в стойка. Как се чувствахте, правейки борби?

- Нормално. Обработихме доста ситуации. Правихме защита от клетката, което той най-много вече използва. В събота ще видим как ще протече мачът.

- Каква е тръпката за един боец в последните дни преди мача?

- В понеделник преди мача започват да ти пишат, да ти звънят. Някои даже ти честитят, че остават пет дни до него. Има тръпка. Вече, когато се биеш за UFC, няма слаби противници. Все още имам тръпка. Затова го правя това нещо!

- Осми мач в UFC е изключително сериозно постижение. Правите ли си равносметка за годините в организацията?

- Най-много ме е яд за мача с Дерек Луис. Бях набрал форма, но така е трябвало да стане. Направил съм каквото е трябвало. С Джуниор дос Сантос първата среща беше една грешка от моя страна. По време на подготовката ми получих контузия. Тогава бях в Сан Хосе, с Хавиер Мендес се готвех. Прекарах около 2,5 месеца там. Получих контузията, но вече бях приел да съм мейнинвент с Джуниор. Много исках тази среща да се получи. Треньорът виждаше, че не съм на 100% готов. Тогава не го послушах, след като ми каза, че за битка с на такова ниво боец трябва да си на 100% здрав. Играх контузен. Започнаха да ми се влошават травмите в коленете. Това е една от грешките, които допуснах в самото начало.

- Марчин Тибура изненада ли ви със смяната на тактиката в третия рунд? Тогава успя да ви събори.

- Да, подцених ситуацията. Той през цялото време долу на земята се опитваше да ме удря. След мача почти нямах никакви наранявания на лицето. Той се опитваше само долу да ме нарани, да контролира. През цялото време това правеше. Използваше всичките си сили да ме задържи на земята. Получи му се. По принцип можеше и да ни вдигнат, ако беше някой друг съдия, защото той не правеше никакви ефективни атаки.

- С новата ситуация в UFC мислите ли, че имате сили за една атака на титлата, ако наредите 2-3 победи?

- По принцип да. Нищо не се знае. Трябва да си постоянен, защото във всеки момент може нещо да се случи. Когато има мач за титла, всеки може да се контузи. Стават разни неща. Просто трябва постоянство.

- Този мач колко е важен за вас? Двамата сте в Топ 15.

- Доста е важен за мен! Не съм гледал договора си, но май е последен в контракта ми. Трябва да се представя на ниво.

- Говорили ли сте за нов договор?

- Трябва да мине тази среща. След това ще видим какви са условията. Ключова битка за моето бъдеще.

- Вие дойдохте от PFL. Сега там има едно момиче, което е на половина българка - Дакота Дичева. Какъв съвет бихте й дали?

- Знам за нея, но не се познаваме лично. Най-важното за нашия спорт е да имаш нормален мениджър. 50% от кариерата ти зависят от това. Тя се представя добре. Говорят добре за нея. Харесват я. Има бъдеще.

- PFL доста дръпнаха. Каква е разликата в нивото между тях и UFC?

- В UFC има повече топ бойци. Това е разликата. Те са на по-високо ниво като състезатели. Има такива и в PFL, но не са толкова много.

- Какво да очакват феновете от вас в събота вечер?

- Да очакват една зрелищна битка. Ще дам всичко от себе си, за да ги зарадвам. Ще гледам да го спра.

Четете още

Бившият ММА боец Румен Димитров: Багата ще удари лошо Романов

Бившият ММА боец Румен Димитров: Багата ще удари лошо Романов

Багата се завръща на 1 юли в UFC

Багата се завръща на 1 юли в UFC

Реклама
Реклама
Реклама