Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14881111 www.bgdnes.bg

Доброволци бдят над паметник на Наим

  • Джобният Херкулес не е забравен, блести 
  • Монументът на Сюлейманоглу вдъхновява нашите щангисти, дори и момичета, казва Кемал Мустафа, управител на местния клуб 

Джобният Херкулес не е забравен в Момчилград!

Доброволци се грижат и бдят паметникът на гениалния щангист Наим Сюлейманоглу в градчето да блести от чистота, а на важни годишнини винаги да има венци и свежи цветя.

Реклама

"Монументът е истинско вдъхновение за всички млади спортисти в Момчилград и особено за щангистите - разказва пред "България Днес" Кемал Мустафа, управител на клуба по вдигане на тежести "Наим Сюлейманоглу". Самият Мустафа е стар възпитаник на школата на "Арда".

"С Наим Сюлейманоглу бяхме приятели и комшии - връща се назад в годините Кемал. - И до днес поддържам връзка с неговият брат в Анкара Мухарем. Децата, които тренират при нас вдигане на тежести, много добре знаят колко велик спортист беше Наим. Надяваме се някои от тях да тръгнат по неговите стъпки. Треньор в нашия клуб е Валентин Гемеджиев. Доказан специалист, бивш наставник от спортното училище в Кърджали. Валентин е бил 15 години треньор в Турция и е работил със световни шампиони. Печелил е и клубни титли в съседната страна."

Любопитното е, че в клуба по вдигане на тежести "Наим Сюлейманоглу" в Момчилград днес тренират предимно момичета. Една от състезателките - Анше Ахмедова, е в националния отбор и през 2022 г. завършва седма на световното в Мексико.

"Наредбата, по която работи Министерството на спорта, не отговаря на новите тенденции - категоричен е Кемал Мустафов. - Поставят ни се условия, на които един клуб от малък град като нашия не е възможно да отговори. Имаме талантливи деца, но по ред причини нямаме достъп до финансиране и до субсидии за разлика от други клубове. В Момчилград може да имаме по-малко спортисти, но държим на това да имат качества за шампиони. Само през тази година имаме четири републикански първенци в различни категории. При нас се държи изключително много на правилния хранителен режим, за щастие поне храната е подсигурена от спонсори. Амбицията ни е да се ремонтира и общинската зала, така ще можем да привлечем още деца за нашия спорт. Вярваме, че можем да постигнем целите си с търпение и постоянство."

Фигурата е по-висока от шампиона

Паметникът на Наим Сюлейманоглу в Момчилград е по-висок от самия легендарен шампион.

Статуята се извисява на височина от 2,20 м, а Сюлеймоноглу е висок само 151 см и тежи 62 кг. Това не му пречи да спечели три олимпийски титли, да стане седем пъти световен шампион и да подобри 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести. Паметникът на Наим в Момчилград е открит на 26 юли 2019 г. и се намира пред спортен комплекс, носещ името на незабравимия тежкоатлет. Идейният проект за бронзовия монумент е на местния художник Камбер Камбер и на скулптора Шукрю Мустафа. Клубът по вдигане на тежести е основан преди 4 години с помощта на тогавашния кмет на Момчилград Сунай Хасан.

Гробът в Турция е свещен

Гробът на Наим Сюлейманоглу е пазен като свещена реликва в Турция.

Големият шампион беше погребан като национален герой на тази страна, въпреки че спортната му кариера започва в България. Хиляди се събраха на погребението на 19 ноември 2017 г., а ковчегът беше покрит с турското знаме.

Четете още

Кръстиха булевард в Одрин на Наим Сюлейманоглу
Кръстиха булевард в Одрин на Наим Сюлейманоглу

Кръстиха булевард в Одрин на Наим Сюлейманоглу

Публикуваха откъси от игралния филм
за Наим Сюлейманоглу
Публикуваха откъси от игралния филм
за Наим Сюлейманоглу

Публикуваха откъси от игралния филм за Наим Сюлейманоглу

Реклама
Реклама
Реклама