Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14967730 www.bgdnes.bg

Братът на Рачков пуснат по-рано от затвора, отказал дрогата зад решетките!

Хвалят го, че се поправил

Братът на Димитър Рачков - Петър излезе от затвора в Бургас. Това разбра "България Днес" от Районния съд в морския град.

Петър Рачков е пуснат преди близо 2 месеца от бургаската килия - на 1 юни, защото нито затворът, нито прокуратурата обжалваха решението на окръжните магистрати, което е от 25 май. Самият Петър на 16 юни публикува снимки в социалните мрежи, на които се вижда, че е на свобода. На едната е с приятелката си Златина, която постоянно го чака да излезе от затвора. 

Реклама

Петър влезе зад решетките през 2021 година, след като се призна за дилър и сключи споразумение. Братът на известния водещ беше закован за разпространение и притежание на наркотици. Рачков се призна за виновен за това, че е държал метамфетамин и амфетамини в жилище в Бургас. Малко преди това се забърка в друг скандал - блъсна полицейска патрулка в морския град и се опита да избяга. 

Присъдата беше общо три години и един месец. В наказанието му бяха обединени две присъди. Едната е получената на 29 май 2021 година и бе година и три месеца. Другата е стара условна с размер 1 г. и 11 месеца - за блъскането на патрулката. Тази присъда бе прибавена към наказанието за дрогата и така Петър получи 3 години и 2 месеца решетки.
Рачков още тогава плати и глоба от 5 бона. Петър бе преведен в затвора в края на май 2021 години при първоначален строг режим на изтърпяване.

В мотивите на окръжните магистрати в Бургас става ясно, че през престоя си зад решетките Рачков е бил затворник за пример. Не е конфликтен, не се забърква в боеве. Само дни след като осъмва в килия, Петър започва работа. Бандитът е назначен на домакински щат като перач и шивач. Даже получава не една награда за това, че си изпълнява задълженията стриктно. 

След една година началникът на затвора в Бургас го премества от строг режим в общ режим. Това се случва на 16 юни миналата година. Тогава дилърът е преместен в затворническото общежитие "Житарово", което е от открит тип.

След преместването му в "Житарово" Рачков започва доброволческа работа в обект към затворническото общежитие. Само след месец е назначен на платен труд в "Мони 95" в Бургас. В момента, дори на свобода, Рачков продължава да работи там.

По време на престоя му и в затвора в Бургас и в "Житарово" отзивите за работата му са положителни. Даже фирмата го хвали колко добре работи. Това е една от причините Окръжният съд да го пусне на свобода. Друга причина са многобройните доклади, в които става ясно, че Петър се е променил.

Реклама

"Положителна промяна в поведението и мисленето", пише в единия от докладите от затвора.

За разлика от постъпването си в затвора, когато е бил склонен към риск, престоят му в него е оказал положително въздействие, като е намалена склонността към престъпни действия. В затвора разбира риска и вредата от наркотиците", пише в друг доклад.

Всички тези позитиви, които натрупва Петър Рачков зад решетките, му позволяват да кандидатства за предсрочно освобождаване, а Темида няма избор да не го уважи. Все пак Петър нито един път не е стъпил накриво в затвора и това му спести малко над 2 месеца зад решетките. 

През годините срещу него е имало множество акции и неведнъж е бил подвеждан под отговорност.
В дома му са намирани наркотици, фалшиви пари, няколко пъти е спипан да кара без шофьорска книжка, а провиненията му влошиха драматично отношенията му както с батко му Димитър, така и с родителите му Станка и Минко.

Комикът Димитър Рачков категорично отказва да говори по тази тема публично и близки до него споделят, че трудно преживявал честото присъствие на по-малкия си брат в криминалните хроники.
Дали Петър се е променил и дали ще хване правия път, както смятат затворническите власти, предстои да разберем. Източници на "България Днес" в редиците на полицията в Бургас смятат, че е въпрос на няколко месеца Петър отново да стъпи накриво и да осъмне зад решетките. 

Награждават го 5 пъти

Петър е награждаван цели 5 пъти. Един път с писмена похвала, три пъти с удължено свиждане за срок от 4 часа. А най-голямата награда на Петър Рачков е свиждане с близките извън затворническото общежитие за срок от 8 часа. От затворническите доклади става ясно, че дилърът никога не е бил наказван и не се е водил по акъла на други затворници.

Четете още

Братът на Рачков остава без работа

Братът на Рачков остава без работа

Три години затвор за брата на Рачков

Три години затвор за брата на Рачков

Реклама
Реклама
Реклама