Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15021918 www.bgdnes.bg

Българите в Северна Македония: СТРАХ! Не знаете какво изтърпяхме!

Цялото разделение е заради политически интереси, твърдят комшиите

Елица Младенова, пратеник в Скопие

Страх! Тази дума описва ежедневието на хората с българско самосъзнание в Северна Македония.

Сънародниците ни в западната съседка живеят в постоянна репресия от определени местни структури. Дотолкова са наплашени, че не смеят да говорят, заставайки с лицата си с българските журналисти, които бяха в Скопие за мача на местния "Шкупи" с "Левски".

"Не знам как виждате нещата от София, но само ако знаете какво изтърпяхме в последните години!", споделя ни В.Т. Моли да не пишем цялото му име, защото го е страх.

Реклама

Мнозина българи в Скопие имаха билети за мача на "Тодор Проески Арена" за сектора с фенове на "Левски". Бяха закупени накуп от организация, защитаваща правата им. Опитахме да се срещнем с някои от тях, за да разкажат за футболните си пристрастия и живота им. Всички отказаха да застанат с лицата си. Готови са да говорят само анонимно.

"Нямате си на представа какво може да стане, ако ни разпознаят", споделя един от тях. Оглеждат се дали някой няма да ги види и издаде, където не трябва. 

Затова се омешаха с феновете на "Левски" на стадиона, за да не бъдат разкрити. 

За разлика от местните с българско самосъзнание, дошлите със "сините" привърженици бяха посрещнати съвсем нормално от скопчани. С едно изключение - етническите албанци, чиито тим е "Шкупи". Именно в техния квартал "Чаир" бе и нападението над фенове на "Левски", когато е наръган Драгомир Андонов. Преди това имаше предупреждения българите да не минават през този квартал. Беше ограден в червено в схемите, предоставени на феновете на "Левски". Защо нападнатите коли са прекарани оттам от полицейския им ескорт, никой няма обяснение.

Самите македонци бяха изключително любезни и отзивчиви напук на очакванията на всички. Споделят, че цялата омраза се насажда заради определени политически интереси.

"С вас няма какво да делим! Съседи сме. Политиците ни си играят игрички и насаждат омраза", споделя таксиметров шофьор.

Реклама

Друг споделя, че всички нападения над българи са направени от членове на една политическа организация в Северна Македония.

"Останалите живеем нормално помежду си. Аз идвам да пазарувам в някои неща от производители в България", споделя собственик на магазин.

"Ние с вас защо да се мразим. Какво се делим, като всички сме балканци", казва друг.

Противно на предупрежденията да не говорим на български, тъй като няма да ни отговорят, митът бързо е разбит. Проблеми с комуникацията няма. Особено в заведенията вечерта преди мача. Посрещат те още на улицата и обещават, ако платиш кеш, да направят отстъпка от 10-15% от сметката. Обилна вечеря излиза около 20 - 25 лева. Разбира се, полята с известното "Скопско пиво". На никой не му пречат и песните за "Левски", които се редуват с живата музика из ресторантите. Питат само какъв мач има. "Шкупи" не е популярен в Скопие и мнозина не знаят, че ще играят евродвубой.

Часове преди мача фенове на "Левски" искат да влязат в заведение в близост до стадиона. Полицията ги избутва.

"И вода ли не можем да си купим", пита човек от групата.

В този момент човек от заведението излиза и му подава една бутилка. Фенът протяга пари, но му ги връщат. Не ги искат, да помогнат искат.

Така за 48 часа в Скопие се сблъскваме с двете лица на българско-македонските отношения - страхът и доброто отношение.

Четете още

Рапърът Устата след погромите на мача на „Левски“ в Скопие: Македония няма място в ЕС!

Рапърът Устата след погромите на мача на „Левски“ в Скопие: Македония няма място в ЕС!

(ВИДЕО) БРУТАЛЕН БОЙ преди "Шкупи" - "Левски"! Има наръган. Арестувани са около 40 българи в Скопие!

(ВИДЕО) БРУТАЛЕН БОЙ преди "Шкупи" - "Левски"! Има наръган. Арестувани са около 40 българи в Скопие!

Реклама
Реклама
Реклама