Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15056868 www.bgdnes.bg

Прокуратурата спря разследването срещу Васил Божков!

Адвокат Людмил Рангелов изненадан от поредното незаконосъобразно решение на прокуратурата, ще пускат жалба

Спряха разследването и досъдебното производство срещу Васил Божков за ръководител на организирана престъпна група. Това разбра "България днес" при проверка в Софийската градска прокуратура. Информацията бе потвърдена и от адвокат Иван Петров, който представлява единия от обвиняемите с Божков, и от адвокат Людмил Рангелов, който представлява Божковата съпруга Елена Динева.

Реклама

Досъдебното производство, водено срещу Васил Божков за организирана престъпна група, е спряно на законово основание, тъй като в хода на разследването са изпратени две молби за международна правна помощ до Обединените арабски емирства, на които не е получен отговор. В тези случаи съгласно Наказателно-процесуалния кодекс производството по делото се спира до получаване на съответния отговор. При спиране на производството и след като то бъде възобновено, работата продължава, а не започва отначало, това уточняват от Софийската градска прокуратура пред "България Днес".

Интересното е, че действията по разследването са прекратени на 19 юни, но прокуратурата не е съобщила на адвокатите на подсъдимите.

"Спряно е наказателното производство за организирана престъпна група срещу клиента ми, срещу Божков и срещу всички обвиняеми. Не е прекратено, а е на пауза. Сега разбрах, че е спряно, и никой не е уведомил мен и колегите ми.

Лишават ни от права, които са ни дадени от закона. Никой не ни е уведомил кога е спряно, защо е спряно. Аз винаги мога да не се съглася и да обжалвам, както и колегите ми, които защитават другите подсъдими.
Сега е спряно, на пауза е, на трупчета! Това означава, че нищо не се прави. Нито ги дават на съд, нито ги разследват, нито прекратяват наказателното производство. Излиза, че стои един вечен обвиняем по този начин. Клиентите ни си стоят обвиняеми с всичките ограничителни мерки, които са им наложени. Те една година могат да го държат спряно. Чакат от 3 години вече тази правна помощ от Дубай. Както изглежда, отговорът може и да не дойде. Обвиняемите си стоят с мерки, със забрани! Когато получа постановлението за спирането, ще преценя дали имат законови основания да го спрат. Ако сметнем, че нямат основания за спиране на разследването, ще обжалваме пред съда и те ще преценят права ли е прокуратурата, или не е. Ако не получа постановлението тази седмица, ще пиша жалби до горестоящи прокуратури." Това каза, огорчен от системата адвокат Иван Петров пред "България Днес".

По неофициална информация на "България Днес" спирането на наказателното производство е породено от факта, че Дубай не отговаря на двете молби на родната прокуратура за правна помощ. Според адвокат Петров прокуратурата просто иска да разпита Божков: "Доколкото знам, неофициално, защото никой нищо не ми казва, искат просто да разпитат Божков. За това не е нужно Дубай да каже "добре". По всяко време могат да го направят по видеоконферентна връзка, а не да чакат отговор, който може и да не дойде, и да бездействат!".

"България Днес" се свърза и с адвокат Людмил Рангелов, който представлява Елена Динева - съпругата на Божков, както и още няколко от подсъдимите. Оказа се, че адвокат Рангелов не е изненадан от поредната маневра на прокуратурата. 

Реклама

"На фона на всички до този момент незаконосъобразни действия на прокуратурата въобще не съм изненадан от поредното им такова. С колегите по делото вече имаме написана жалба и ще я пуснем. 3 години и половина прокуратурата не работи и накрая спря производството и на базата на мотиви, като единия подсъдим го няма, не можем да го открием, Васил Божков не е в страната и така. Това не са сериозни мотиви!", категоричен бе адв. Рангелов.

Божков има общо 20 обвинения, разпределени в 4 дела. Сега предстои адвокатите да обжалват решението на прокуратурата пред Темида

Делото остава на трупчета

Васил Божков и компания беше погнат преди над 3 години за участие в организирана престъпна група и сочен за неин тартор, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до 2020 г. Оповестено бе също, че са изискани и досъдебни производства от други прокуратури, свързани с убийства и опити за такива, за да се провери дали има връзка с Божков и компания.
"Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания", казаха през 2020 г. от прокуратурата, но резултати сякаш няма и няма и скоро да има. Очаква се делото да стане едно от многото дела на трупчета - вечни обвиняеми и вечно бездействие.

50 призовки за 20 обвинения по 4 дела

Над 50 призовки изпраща прокуратурата на Васил Божков в Дубай, но не може да го надхитри.
Тези призовки са за предявяване на обвинение - Божков има 20 обвинения по 4 дела, които са му повдигнати, но не са му предявени. Ако Божков получи и една от призовките, той ще бъде редовно призован и това ще отвори възможността делото срещу него да тръгне и задочно, както се случи с процеса КТБ, по който бившият банкер Цветан Василев беше редовно призован в Сърбия.

Четете още

Божков: Държавата ми търси дълговете

Божков: Държавата ми търси дълговете

Мъдрят как да пратят 68 тома дело на Божков в Дубай

Мъдрят как да пратят 68 тома дело на Божков в Дубай

Реклама
Реклама
Реклама