Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15069211 www.bgdnes.bg

Георги заплашвал Дебора лице в лице!

За нови четири закани за убийство научават разследващите и ги добавят към обвинението

Две отделни дела ще се водят срещу Георги Георгиев, който е обвинен за бруталното престъпление срещу Дебора от Стара Загора. Едното е за нанасяне на средна телесна повреда, другото вчера бе допълнено, защото нови доказателства сочат, че Георги е заплашил да убие Дебора шест пъти, а не два, както се смяташе в началото. Това става ясно от обвинителния акт на Районната прокуратура в Града под липите. 

Реклама

Вчера сутринта прокуратурата в Стара Загора прибави допълнително обвинение на Георги за няколко закани за убийство срещу нарязаната 21 пъти с макетно ножче и остригана Дебора, за които досега не се знаеше.

Стана ясно, че заканите са се случили от април до май тази година и не са били само писмени. Преди дни от Районната прокуратура съобщиха, че заканите били отправени писмено чрез мобилно приложение, след получаването на нови доказателства се оказва, че част от тях са отправени лично. От прокуратурата казват, че новата информация е събрана от разпит на свидетели. По неофициална информация самата жертва Дебора разказва на разследващите как, кога и какви заплахите й е отправил Георги. 

По време на разследването става ясно, че през мобилно приложение Георги заплашва Дебора два пъти. Това става на на 24 и 25 юни тази година. За това задържаният е привлечен като обвиняем и това е и причината да е задържан под стража.

Според новите доказателства Георги е отправил още четири заплахи към 18-годишната Дебора. Някои лично - лице в лице! Това се случва от месец април до 25 юни. Това означава, че 26-годишният обвиняем се е заканил да убие Дебора общо 6 пъти.

Към настоящия момент Георги е привлечен като обвиняем по две досъдебни производство за закана с убийство и за нанасяне на средна телесна повреда.

"По двете дела са събрани категорични доказателства, че Георги е извършител на деянията. Тези доказателства се базират на всички извършени до момента процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства и биологичен материал и др.", пише в обвинителния акт на прокуратурата. 

Реклама

Прибавянето на обвинението идва само ден след като на първо четене депутати приеха промени в Наказателния кодекс, касаещи точно такъв тип престъпления - при условията на домашно насилие. Това обаче няма да окаже влияние по нито едно от делата срещу Георги.

"България Днес" се свърза със защитника на Дебора - адвокат Димитър Киров, който каза, че няма как да бъде приложен нов закон за старо престъпление.
"Промените в наказателния закон, не трябва да бъдат недообмислени и на парче! Само да се покажем пред публиката", казва защитникът на Дебора. 

При проверка на "България Днес" стана ясно защо Георги няма никакъв шанс да бъде съден по новия закон. Без значение се явява и фактът, че обвиненията бяха допълнение вчера.

В конституцията ясно пише, че "не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му. За всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му". Следователно за пореден път действията и мерките, които вземат властимащите у нас, са ненавременни.

Сега остава съдът в Стара Загора да насрочи дати за двете дела срещу Георги. В момента Дебора е в болница и ходи по различни изследвания, а Георги е в следствения арест към пандиза в Стара Загора. Вестник "България Днес" пожелава на Дебора бързо възстановяване!

По-сурови наказания

С промените се увеличава наказанието за нанасяне на средна и лека телесна повреда от шест на до осем години. Средна телесна повреда ще се наказва с до осем години закон, без право на пробация и с глоба от 500 до 1000 лева. Лека телесна повреда ще се наказва с до 2 години затвор, без право на пробация и глоба от 500 до 1000 лева. На първо четене приеха и законопроект, според който за нанасяне на лека телесна повреда наказанието ще е минимум три месеца затвор. Тук е важно да се отбележи, че не по-суровите наказания, а изпълнението им има ефект. Колкото и да са сурови, ако се раздават условни присъди наляво-надясно, а не се прилага пълната сила на закона, те стават безсмислени и неефективни.

Четете още

Психиатърът д-р Веселин Герев: Нарязаната Дебора трудно ще има нова връзка

Психиатърът д-р Веселин Герев: Нарязаната Дебора трудно ще има нова връзка

Перуката, изготвена специално за Дебора вече е при нея!

Перуката, изготвена специално за Дебора вече е при нея!

Реклама
Реклама
Реклама