Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15107084 www.bgdnes.bg

Всички мълчат по случая "Дебора"!

Забраняват на учители, лекари, полицаи и прокурори да говорят за нарязаната девойка от Стара Загора

Забраниха на всички да говорят по случая "Дебора"! Училището й мълчи, разследващите мълчат, ченгетата мълчат, приятелите й също не обелват дума. Някои от институциите не говорят по заръка на местните ченгета, други от страх.

Реклама

"От 9-о районно управление ни забраниха категорично да казваме каквото и да е било". Само с тези думи отговориха на "България Днес" от ПГВМ "Иван Павлов" - училището на Дебора в Стара Загора. От полицията и от разследването също отказаха какъвто и да е било коментар по случая, тъй като все още текат следствени действия и се разпитват свидетели.

При опит на "България Днес" да се свърже с директора на школото д-р Камен Ябълкаров, той не бе открит. Освен тези институции лекарите също мълчат. Просто под малко по-различна форма. Вчера стана ясно, че проблемите с медицинската експертиза на Дебора, които са от началото на случката, хич не са свършили. Но има светлина в тунела. Мълчанието на лекарите се изразява в това, че отказват да работят по случая. Вчера петима медицински експерти категорично отказаха да изготвят становище по случая. Не желаели! Това става веднага след като бяха повикани да започнат изготвянето на петорна медицинска експертиза. Накрая стана ясно, че нов състав от съдебни медици в съвсем различен град тепърва започва изготвянето на дадената петорна експертиза. Кой е този град и кога се очаква да е готова новата експертиза не е ясно към момента. Това от своя страна само и единствено ще забави разследването и процеса срещу Георги Макетното ножче. Всички се надяват този път експертизата да бъде по-обстойна, по-детайлна и от нея да не липсват факти. В миналата не беше отбелязано колко са дълбоки раните, че са близо до големи артерии и че носът на Дебора е счупен. Това породи всякакви бунтове и протести. Лекарят, който бе изготвил медицинската експертиза, вече не е на работа, последваха го и наблюдаващи прокурори и съдии.

Приятели на Дебора също мълчат. При тях случаят е друг. Не им е казано от полицията да не разговарят с медии, просто ги е страх да не ги сполети и тях същата тежка съдба.

Припомняме, че Дебора бе нарязана 21 пъти с макетно ножче, носът й бе счупен, а косата й бе подстригана с машинка. За да бъдат зашити раните, някои от които бяха дълбоки до 2 см, се наложи да бъдат направени 400 шева по гърдите, ръцете и краката на Дебора. За тези зверства, както и за няколко заплахи за убийство срещу 18-годишното момиче от Стара Загора е погнат Георги Георгиев.
Срещу заподозрения за жестокото престъпление ще се водят две дела. Едното е за шест отправени заплахи за убийство срещу Дебора, а другото е за нанасяне на средна телесна повреда.

Заканите срещу Дебора се случват от април до май тази година и не са били само писмени. Преди дни се оказа, че част от заплахите за убийство са отправени лично, лице в лице. От прокуратурата казват, че новата информация е събрана от разпит на свидетели, които водят до тези изводи. По неофициална информация самата жертва Дебора разказва на разследващите как, кога и какви заплахите й е отправил Георги.
По време на разследването става ясно, че през мобилно приложение Георги заплашва Дебора два пъти. Това става на 24 и 25 юни тази година. За това задържаният е привлечен като обвиняем и това е и причината да е задържан под стража.

"По двете дела са събрани категорични доказателства, че Георги е извършител на деянията. Тези доказателства се базират на всички извършени до момента процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства и биологичен материал и др.", твърди прокуратурата в обвинителния си акт.

Първи думи 

"Здравейте, добри хора! Благодаря ви, че в този много страшен момент за мен вие ме подкрепяте, мислите за мен, молите се за мен и се борите заедно с мен. Благодаря ви! Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми." Това каза в кратко емоционално видеообръщение във Фейсбук 18-годишната Дебора от Стара Загора. На видеото се вижда, че косата на изстрадалото момиче вече е започнала да расте, а самата Дебора се възстановява от случилото се вкъщи.

Четете още

Нарязаната Дебора с ПЪРВИ ДУМИ: Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, подкрепата остава завинаги!

Нарязаната Дебора с ПЪРВИ ДУМИ: Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, подкрепата остава завинаги!

Хисарския поп през сълзи: Имах 40 шева, не знам какво ѝ е на Дебора с 400

Хисарския поп през сълзи: Имах 40 шева, не знам какво ѝ е на Дебора с 400

Реклама
Реклама
Реклама