Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15309889 www.bgdnes.bg

Камери и телефонна клетка заковават Георги Макетното ножче

Обрат по делото за нарязаното момиче в Стара Загора

Защитата на Георги твърди, че е доказано невинен, защото няма ДНК на Дебора по дрехите му

Справки на АПИ и телефонна клетка заковават Георги Георгиев, обвиненият по случая "Дебора", че е бил на един и същ адрес с жертвата точно по време на бруталното престъпление. Свидетели също поставят Макетното ножче на мястото по време на садизма. Адвокатите обаче оспорват всичко това на базата на две експертизи. Това стана на заседание в Районния съд в града на липите, на което магистратите го пуснаха под домашен арест.

Реклама

Двамата защитници на Георги твърдят, че няма ДНК на Дебора по дрехите, с които се смята, че Георги е извършил бруталното нападение. Както и че намерената на местопрестъплението стъпка от обувка категорично не е на Георги - нито по вид, нито по размер. Тези доводи дадоха основание на защитата на Георги да поиска той да бъде освободен от ареста без каквато и да е била мярка за неотклонение.

Въпреки новите експертизи, които заплитат случая "Дебора" още повече, събраните свидетелски показания, данните от мобилния оператор и справка от АПИ оборват новата теза на адвокатите на Георги.

Защитниците на обвинения за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора Георги Георгиев заявиха, че резултатите от ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че "категорично се отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието". Според адвокат Валентин Димитров, един от защитниците на охранителя, в ДНК експертизата "няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението срещу Дебора".

Според двамата защитници Валентин Димитров и Петко Кънев "прокуратурата изнася доказателства, които обслужват единственото обвинителната теза, затова искахме смяна на подследствеността от главния прокурор на Република България, тъй като считаме, че делото не се води обективно и безпристрастно и всестранно, а напротив - едностранчиво", казват в общ глас защитниците на Георги.

"Прокуратурата изнасяше до този момент единствено доказателства, които по някакъв начин кореспондираха с тяхната теза. Но в момента, в който стана ясно, че има резултат по изготвената ДНК експертиза и трасологичната експертиза, районният прокурор се позовава на факта, че има забрана от наблюдаващите прокурори да коментира доказателства по делото", каза още Валентин Димитров. Според него това е и причината двете досъдебни производства, за нанесената на Дебора Михайлова телесна повреда и за заканите за убийство, да бъдат обединени. Прокуратурата се запозна с резултатите и предпочете да обедини двете производства, а не да иска мярка в производството за телесната повреда именно защото резултатът е такъв, че категорично отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието, обясни Димитров пред медиите, които чакаха пред съдебната зала.

Вчера Районният съд в Стара Загора заседава за промяна на мярката за неотклонение, наложена на Георги Георгиев по искане на защитата му. По време на заседанието прокурорите поискаха заседанието да бъде гледано при закрити врата, а защитниците на Георгиев заявиха, че желаят медиите да останат в съдебната зала. Районният съд обаче уважи искането на държавното обвинение и закри делото тъй като "в хода на настоящото производство е възможно да се допусне разгласяване на факти и обстоятелства от интимния живот на гражданите", аргументира се съдията.

Реклама

Въпреки новите експертизи, които уж "доказват невинността на Георги", други факти показват точно обратното.

Събрани са свидетелски показания, че обвиняемият Георги Николаев Георгиев е откаран на адреса на пострадалата Дебора и взет оттам по времето, в което престъплението е било извършено, предаде БНТ. Има справки от АПИ, потвърждаващи движението на автомобила, в който е бил Георгиев.

Сред доказателствата срещу задържания са и справки от клетки на мобилен оператор, че телефонът на Георги е бил не къде да е, а точно в апартамента на Дебора във времето на извършването на садистичното нападение над младото момиче. Георгиев категорично е разпознат от пострадалата Дебора по конкретни физически белези.

Всичко това оборва тезата на защитата на Георгиев, че не той е извършител на гаврата с младата жена. До затваряне на редакционния брой на "България Днес" съдът не се беше произнесъл за мярката на Георги.

 Обвинения

Георги е обвиняем за заплахи към момичето и за това, че я е нарязал с макетно ножче в дома й. Оттам дойде и прякорът му. Миналата седмица държавното обвинение обедини двете досъдебни производства, образувани срещу Георгиев - за нанасяне на двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото на 18-годишното момиче.

Четете още

Всички мълчат по случая "Дебора"!

Всички мълчат по случая "Дебора"!

Преди да нареже Дебора от ревност: Георги избил три зъба на горски

Преди да нареже Дебора от ревност: Георги избил три зъба на горски

Реклама
Реклама
Реклама