Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15404657 www.bgdnes.bg

Библейски потопи ни унищожават

Бисер, Мизия и Цар Калоян помнят кошмара 

Година по-късно в Каравелово още не могат да се възстановят 

Улици като реки, потопени автомобили и отнесени заведения на плажа. Силата на природата се прояви страховито тази седмица по родното Черноморие. Най-тежко пострада Царево, но и други населени места преживяха ужаса от наводненията.

За съжаление, подобни трагедии, дори по-страховити, имаше и в близкото минало.

Преди година ужасът беше в карловското село Каравелово. Спасяване на хора с хеликоптер, отнесени къщи от бушуващата вода и страх и ужас в човешките очи. Година по-късно местните продължават да възстановяват щетите от потопа, но още по-дълго кошмарните спомени ще се връщат в съзнанието им.

Реклама

До ден днешен със свити сърца живеят в хасковското село Бисер. На 6 февруари 2012 г. стената на язовир "Иваново" се пропуква. Водата сварва на пътя два автомобила и ги помита. Жертвите от трагедията са десет. 73-годишен мъж умира от инфаркт, след като вижда как водата залива земята и животните му. Стотици домове потъват под вода, а десетки хора се издирват от близките си. По-късно става ясно, че по стената на язовира е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове по собствеността.

Невиждано водно бедствие сполетя Мизия през 2014 г. Ужасът връхлита хората, когато най-малко очакват - през нощта на 2 срещу 3 август.

Местните тъкмо са се прибират от панаира, който е организиран за празника Илинден - деня, в който според народните вярвания водата взема жертви. Двама души не успяват да се измъкнат от капана на потопа. На места нивото на водата стига три метра. Десетки къщи са срутени. Три квартала са под вода, а стотици са евакуирани с лодки. Два хеликоптера кръжат над града и също помагат на уплашените и измръзнали хора.

Два месеца по-рано - на 19 юни, проливен дъжд се излива върху Варна и вълни от вода и кал заливат кв. "Аспарухово". Двете приливни вълни нанасят огромни материални щети и довеждат до смъртта на 13 души, включително и деца. Доброволци ровят в калта, за да търсят трупове.

Болна жена изчезва заедно с леглото, на което лежи, а къщата й е срутена. Друга загива, докато шофира автомобила си и изненадващо е пометена от приливната вълна. Местните се качват на покривите на къщите си, за да спасят живота си. От тинята се подават детски играчки, които правят още по-зловеща картината в изстрадалия квартал.

Водата помита над 30 коли, в някои от които има цели семейства. Над 600 души остават без дом, а месеци наред местните не могат да почистят калта, с която се пропиват жилищата им.

Реклама

Тежка е и 2005 година. Тогава най-лошо пострадва софийското градче Елин Пелин.

След като мостът над река Лесновска се срутва и язовир "Осогово" прелива, градът остава напълно откъснат от света. На места водата достига над метър, болницата е наводнена, а пътищата до София са прекъснати. Тогава на помощ се притичва 25-годишен мъж. Боян Стоянов спасява 32-ма души, впрочем 33-ма, защото едната жена е бременна. Пет денонощия Боян не излиза от водата. Изнася на ръце хора от наводнените им къщи, пада в яма, но оцелява. После, разболян от кисненето в мръсната вода, продължава да помага, разнасяйки вода, хляб и дюшеци.

Години по-късно Боян не може да се възстанови от здравословните проблеми, но признава, че е горд с постъпката си.

През критичната 2005 г. от наводнения са засегнати 70% от територията на страната, прииждат реките Скът, Искър и Видима, преливат язовири и се образуват нови езера.

Две години по-късно в североизточния град Цар Калоян следва нова трагедия. През 2007 г. река Хлебаровска прелива заради интензивните валежи от 291 л/кв. м, каквито се случвали веднъж на 10 000 години. Водата взима 8 жертви, сред които и 7-годишно дете.

Лед запушва Дунав

Друго голямо наводнение е това във Видин през март 1942 г. Температурите през февруари същата година падат много ниско и река Дунав замръзва. Когато ледът започва да се топи, се образуват големи ледени блокове, като един от тях създава своеобразна ледена тапа при остров Богдан. Вследствие на това водата на реката бързо и рязко се покачва и залива града. Защитните съоръжения и отводнителните канали се оказват недостатъчни.

Четете още

Актьорът Васил Драганов с покъртителен разказ след потопа на морето: Страх ме е за живота на майка ми в Царево!

Актьорът Васил Драганов с покъртителен разказ след потопа на морето: Страх ме е за живота на майка ми в Царево!

(ВИДЕО) Силвия Петкова в окото на бурята, не може да си тръгне от морето

(ВИДЕО) Силвия Петкова в окото на бурята, не може да си тръгне от морето

Реклама
Реклама
Реклама