Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15425038 www.bgdnes.bg

Къде да сложите климатика в стаята advertorial icon

Когато имате желание да отоплявате и охлаждате лесно стаите си, вероятно ще помислите за климатик. Но освен за модела и цената, ще трябва също така да помислите къде да бъде монтирано вътрешното му тяло. Истината е, че ако не подберете правилно мястото, може да намалите ефективността на отоплението или охлаждането на помещението. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

Изберете стая

Поставете го в онази стая, в която прекарвате повечето от времето си у дома. Обикновено това е дневната, но ако работите от дома си, вероятно ще имате нужда от климатик и в домашния си офис. Разбира се, можете да поставите климатици във всички стаи, ако искате жилището ви да бъде равномерно отоплено или охладено.

За препоръчване е в спалните да няма климатици. И ако все пак имате нужда от такъв, не го инсталирайте твърде близо до леглото си – постоянната струя изсушава въздуха и може да раздразни гърлото ви, а движението му да доведе до схващания и други неприятни усещания. За да избегнете това, можете да добавите допълнителни капаци, които да извеждат струята въздух по-далече от леглото ви, за да не пречи на съня ви.

Изберете централно място

Когато дойде време да помислите къде точно да стои вътрешното тяло на климатика, препоръчваме ви да изберете възможно най-централното място. Така охладеният или затоплен въздух ще може да циркулира по-равномерно и в помещението няма да има по-студени или по-топли точки.

Добра идея е също така да му намерите място близо до това, на което стоите най-често – примерно над дивана или бюрото ви. Ако трябва да е на друго място, внимавайте пряката струя студен въздух да не духа право към мястото, където обикновено стоите.

Възможно най-близо до външното тяло

Задължително се консултирайте с техника, който ще монтира климатика ви. Намирането на подходящо място може да бъде затруднено от факта, че е важно външното и вътрешното тяло да са възможно най-близко едно до друго, за да гарантират по-добрата работа на уреда. Тоест трябва не само да изберете място на вътрешното тяло според помещението, но и според това дали има възможност наблизо да бъде монтирано външното тяло. Тук мнението на техника ще ви бъде от полза.

Монтирайте нависоко

Добре е да монтирате вътрешното тяло на височина над 2 метра. Причината е в естествената циркулация на въздуха – топлият се издига нагоре, а студеният пада към пода. Когато климатикът е на високо, ще осигури много по-равномерно разпределение на студения въздух.

Оставете място около уреда

От всички страни (без задната) на вътрешното тяло на климатика трябва да има свободно пространство от поне 15 сантиметра. Това осигурява нужния въздушен поток около него и помага за ефективността му.

Далече от пряка слънчева светлина

В идеалния вариант климатикът няма да бъде достиган от пряка слънчева светлина. Затова е препоръчително да го монтирате на южна или югоизточна стена, където следобедното силно слънце няма да го огрява.

На място, удобно за обслужване

Освен с всички останали условия е важно да помислите за място, на което климатикът ще бъде достъпен за профилактика и ремонти. Тук отново ще имате нужда от мнението на специалиста, който ще го монтира.

Реклама
Реклама
Реклама