Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15466195 www.bgdnes.bg

Спасеният щъркел Ставри отлита на юг през октомври

Ще хване миграцията на своите събратя 

Две седмици ще е с превръзка, минава на рехабилитация 

Спасеният щъркел Ставри ще бъде като нов в началото на октомври и отлита на юг. Птицата вече е с наместена става и стабилна превръзка, а възстановяването трябва да приключи до началото на октомври, за да може птицата да хване миграцията на своите събратя в топлите страни.

Това сподели пред "България Днес" управителят на Спасителен център за диви животни в Стара Загора д-р Руско Петров. Той е поел грижите за пернатото със своите колеги и очаква след положените грижи Ставри да бъде готов за полет след около три седмици.

Реклама

"Наместили сме ставата на щъркела и сме я укрепили. Ще бъде две седмици с превръзка, която периодично ще се маха, за да се раздвижва и мине нужната рехабилитация. След като окончателно свалим превръзката, ще преместим щъркела в по-голяма клетка, където да започне отново опитите за летене, и да се надяваме, че скоро след това всичко ще е наред и Ставри ще може да отлети", каза още Петров.

Преди няколко седмици раненият щъркел бе намерен в село Момчилово от семейство, което го приютява. Спасителите му започват да търсят доброволец, който да закара птицата до Спасителния център за диви животни в града на липите. Откликва семейство Петкови, а главни инициатори са малките братя Ивайло и Владимир, които не за първи път спасяват животни.

Десислава е човекът, който открива ранения щъркел и му дава името Ставри. Жената е любител на животните и обожава да язди коне. Неслучайна е и бързата и адекватна реакция, с която Десислава и семейството й действат, за да дадат шанс на дългоклюнестия обитател да получи втори шанс за живот.

Четете още

Черен щъркел е талисман край Рилските езера

Черен щъркел е талисман край Рилските езера

Спасиха щъркел, заседнал във фекални води

Спасиха щъркел, заседнал във фекални води

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама