Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15549996 www.bgdnes.bg

Брокерът Ивайла Стоянова алармира: МВР отказва дарения на книги в следствените арести

Шефът на СДВР стопира Наказателен кодекс за столичното 1-о РПУ, законът не давал 

МВР отказа дарение на книги от задържана за 24 часа в следствения арест на столичното Първо РПУ.

Реклама

Казусът сподели пред "България Днес" Ивайла Стоянова. Известната брокерка попада по нелеп начин във въпросния арест, където за 24-часовия си престой няма достъп до специализирана и каквато и да било друга литература.

Краткият престой зад решетките вдъхновява специалистът по имоти в столицата да дари книги на следствения арест, за да може попадащите след нея на твърдия нар да имат достъп до литература, която да подобри мирогледа им към по-добри общоприети нрави. За целта Ивайла се обръща с официално писмо до МВР на 17 август, в което отправя запитване възможно ли е да дари две книги - Наказателния кодекс и "Забравих да умра" на автора Халил Рафати.

Отговор идва на 13 септември от директора на СДВР старши комисар Любомир Николов. В него той отказва дарението, цитирайки чл. 249 от Закона за МВР, който забранява даренията освен в два случая. Първият е ако те не са по международни договори. А вторият, когато дарителят е юридическо или физическо лице, което дарява книги, научна литература и учебни материали, необходими за подготовката на служителите на МВР.

Реакцията на Ивайла е красноречива.

"Нелепи ситуации понякога ни показват още по-нелепи такива! Има ли място за душата на хората в "поправителната система"? Какви са възможностите на лишените от свобода за достъп до литература? Дали би било полезно на обществото тези хора да четат книги за самопомощ или да имат правото и възможността да го правят?", коментира брокерката пред "България Днес" казуса.

И допълва: "Общественият дълг за жалост не е описан в закон, който да ни задължат да знаем! Общественият дълг е да помислиш могат ли децата на днешното време да получат пример, с който да се вдъхновят да искат да бъдат по-достойни хора днес и утре. Общественият дълг е да помогнеш на този, който е загубил посока, да се върне в пътя. Общественият дълг е да кажеш: "Хей, хора, мислите ли, че това е редно".

В същото време стана ясно, че Васил Божков вероятно е чел книгите в следствения арест, останали там от близо 8-месечния престой зад решетките на съпругата му Елена.

Реклама
Реклама
Реклама