Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15575888 www.bgdnes.bg

Слонове отново живеят в България! Гигантите Луиза и Фрося вече са в столичния зоопарк

Крият гигантите от хората, докато свикнат с живота у нас 

Две слоници пристигнаха тайно в София!

Гигантските бозайници пътуваха тази седмица от Германия, за да станат най-новите обитатели на столичния зоопарк, разкри пред "България Днес" Ирина Сахатчиева, експерт връзки с обществеността към зоологическата градина.

Още през пролетта беше обявено, че животните ще заместят Артайда, която дълги години бе едно от най-обичаните животни и символ на парка. Слоницата почина преди две години и паркът остана без животно от този вид. Достолепният бозайник си отиде на преклонната възраст от 58 години.

Реклама

През последното десетилетие за Артайда бяха полагани специализирани грижи, като особено внимание се отделяше на зъбите й и състоянието на краката й. Постепенно слоницата загуби апетит и започна да се храни все по-малко. Стана по-трудноподвижна и накрая почина от старост. Това бе голяма загуба за софийския зоопарк, защото Артайда бе емблематично и много обичано животно. Слоницата беше част от семейството на парка от 18 години, като преди това е била цирков слон, а след това е настанена в зоопарка в германския град Гелзенкирхен, където не успява да намери общ език с останалите слонове и е преместена в София.

Сега нови две животни ще я заместят. Техните имена са Фрося и Луиза.

"Първоначално слониците ще са под карантина и за известно време няма да се допускат хора до тях. Транспортирането на такива огромни животни от германския град Аугсбург е много сложен и стресов процес за слоновете. Трябва да минат няколко дни, докато се аклиматизират и почувстват като у дома си", каза още Сахатчиева. 

По нейни думи в момента всички в зоопарка с радост и трепет се готвят да посрещнат новите обитатели. Осигурени са всички условия слониците да се чувстват добре. Сахатчиева споделя, че гигантските бозайници са много симпатични, като ще бъдат по-възрастна и по-малка слоница. 

Четете още

Две слоници стават столичанки

Две слоници стават столичанки

Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи път от 30 години

Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи път от 30 години

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама