Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15635705 www.bgdnes.bg

Братът на Ружа се връща да лежи в България

Южният окръжен съд на Ню Йорк се произнася дали това може да стане следващата седмица

Братът на Ружа Игнатова – Константин, може да се завърне съвсем скоро в България, за да изтърпи наказанието си тук, а не в Съединените щати. Това каза ексклузивно пред "България Днес" адвокат, който движи случая на брата на Криптофараонката в САЩ, но поиска името му засега да остане в анонимност.

Реклама

"В момента се работи по въпроса за връщането на Константин Игнатов в България, за да си излежи присъдата у нас. Остава само американците да разрешат това да се случи, но се очаква отговорът им да е положителен. Това ще стане, след като съдия Едгардо Рамос от Южния окръжен съд на Ню Йорк прочете окончателната присъда на Константин на 2 ноември", пояснява източникът на "България Днес".

"Относно Ружа Игнатова нямаме информация за нея от доста време. Знам само, че преди да изчезне, е упълномощила свои близки, които се занимават с нещата й", допълва защитникът на Константин.

Братът на Ружа беше арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис. Родственикът на Криптокралицата е обвинен в заговор за измама, произтичащ от ролята му на един от тарторите на международната пирамидална схема OneCoin, включваща маркетинга на измамна криптовалута. Константин е обвинен в електронни измами, измами с ценни книжа и престъпления за пране на пари. В резултат най-голямата схема и измама в света, както смятат някои експерти, OneCoin завлича стотици хиляди жертви с милиарди по целия свят. Впоследствие измамникът се пречупи и започна да издава подробности за цялата схема, включително й сестра си Ружа. Показанията на Константин помогнаха в залавянето на други членове на международната престъпна мрежа. Това от своя страна изигра голяма роля в това братът на Ружа да избегне 90-годишната присъда, която щеше да получи.

Доказателства от трансакции и други документи, получени в хода на разследването и по време на делото срещу Константин, показват, че само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото тримесечие на 2016 г. OneCoin е генерирала 3,353 милиарда евро приходи от продажби и е спечелила "печалби" от 2,232 милиарда евро. OneCoin твърдеше, че ще превзема пазара на криптовалутите и ще убие BitCoin. В крайна сметка се оказа, че криптовалутата е куха и няма никаква стойност.

В момента Константин Игнатов е в ареста, след като през 2019 година му беше отказана гаранция. Само преди месец присъдата на брата на Ружа отново беше отложена. Заповедта беше издадена малко след като Министерството на правосъдието поиска от съда да отложи датата на произнасяне на присъдата, тъй като сътрудничеството на обвиняемия все още не е приключило. В крайна сметка съдия Едгардо Рамос от Южния окръжен съд на Ню Йорк подписа заповед за отлагане на датата на присъдата и я премести на 2 ноември 2023 г., пояснява източникът на "България Днес".

Към момента братът на Ружа няма присъда, а самата Криптокралица е в неизвестност от 2017 г.

Иска да го пази тежковъоръжена охрана

Защитниците на Константин предложиха на съда клиентът им да плати 20 милиона долара гаранция, да носи електронна гривна за проследяване. Игнатов дори предложи да плати сметката, за да наеме денонощна въоръжена охрана, която да гарантира, че няма да избяга от дома си. Освен това Игнатов предложи да избягва използването на компютри или мобилни телефони освен за водене на бележки, свързани с делото.

Съдия Едгардо Рамос не се поддаде на отчаяната молба на Константин Игнатов да излезе от затвора до края на процеса и го остави в килия.

Четете още

Ортак на Ружа Игнатова потъна вдън земя, избяга от домашен арест под носа на френските ченгета

Ортак на Ружа Игнатова потъна вдън земя, избяга от домашен арест под носа на френските ченгета

Водещият Ники Кънчев: Ружа Игнатова е като черен гологан, който не се губи

Водещият Ники Кънчев: Ружа Игнатова е като черен гологан, който не се губи

Реклама
Реклама
Реклама