Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15732549 www.bgdnes.bg

Ибряма ЗОВЕ: Миньори, не затваряйте пътищата

Всеки има право на протест, но на правилното място!

Лили АНГЕЛОВА

Добринка КОРЧЕВА

"Моля ви, не затваряйте пътищата! Нека хората спокойно се придвижват. Има си място, където можете да протестирате и това е пред парламента. Цял свят така прави, ако трябва година ще стоите там, но накрая ще има решение за вас. Така усложнявате живота на хората, не бива."

Това каза пред "България Днес" гениалният музикант Иво Папазов - Ибряма, който също като хората на протеста не може да си изкарва хляба, защото трудно се придвижва от точка "А" до точка "Б" за концерт. "Разбира се, че всеки има право на протест. Всички ние сме в един кюп. Но не е място магистралата това да се случва. Ето аз сега готвя троен албум, търся спонсори, постоянно пътувам и това ми усложнява живота. И не само на мен", категоричен е Папазов, който смята да се обърне към лидери на ДПС за спонсор на проекта му. "Той човекът винаги ми е помагал с всеки албум. И сега разчитам на него", казва Ибряма.

Реклама

За пети пореден ден протестиращи миньори и енергетици блокират ключови пътни артерии в страната. Остават затворени автомагистрала "Тракия", подбалканският път при Гурково и Проходът на републиката. Блокадите започнаха миналия петък, когато миньори и енергетици настояха правителството да не изпраща на Европейската комисия (ЕК) териториалните планове на България за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. За тяхната зелена трансформация са предвидени 3,5 млрд. лв. от ЕК. В отговор управляващите казаха, че зеленият преход не може да се отлага повече и в петък взеха решение за изпращане на териториалните планове. В събота министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че плановете на България вече са изпратени на ЕК в Брюксел. Това беше и последният възможен момента за подаване на документа. Ако той не беше внесен, щяхме да загубим няколко милиарда.

Премиерът Николай Денков каза още, че няма да има затваряне на въглищни централи до 2038 г. и обеща обезщетения на работниците в размер до 36 работни заплати. Това обаче не спря протестиращите от енергийния и минния сектор, които настояват плановете да бъдат изтеглени и променени. В събота те отказаха да се срещнат с министър Радев, а в неделя не се отзоваха и на поканата за разговори в Министерския съвет на премиера Денков. Вчера част от управляващите също разговаряха с протестиращите в НС.

"Ако България не завърши успешно преговорите по териториалните си планове с европейските институции, рискува да загуби няколко млрд. евро от Фонда за справедлив преход. Тези средства са предназначени за работниците в мини и въглищни централи в Стара Загора, Кюстендил и Перник - регионите, които са зависими от въглищната енергетика. Аз като възрастен човек не искам да коментирам повече, но всичко това подлежи на дискусия, има начин да се разберат управляващите с хората, но дали ще се случи, следя и аз", сподели 87-годишният сценарист, писател и редактор Георги Мишев. И според него, както и според Васко Кръпката, Жени Калканджиева и имитатора на Елвис Пресли - Цветелин Атанасов, протестът вече е повече политически и не толкова синдикален.

"Не подкрепям агресивните протести и тези, които не дават възможност на хората да си вършат работата. Тези протести в момента не са само синдикални. Те са политически. Насочени са срещу курса на България към еврозоната. Тези протести са подстрекавани от хора, които не желаят България да е в Европа. Трябва да се върви към цивилизацията, към Европа, а не назад, към Съветския съюз", смята Васко Кръпката.

Реклама

Леко нахъсан на протестиращите за това, че уникалният му розов кадилак не може да се придвижи по блокираната магистрала "Тракия", е и Цветелин Атанасов - Цецо Елвиса. "Двойникът" на поп краля разказа за изданието, че му се наложило да пътува за Пловдив в първия ден на протестите и "бая се притеснил дали ще стигна навреме".

Певецът обаче не отрича правото на българите да протестират за различни проблеми и каузи. "От екологична гледна точка наистина е добре да няма вредни емисии, но пък от друга, ако седим на студено и токът е 1000 лева на месец за домакинство, пак няма да е добре", опитва се да налучка правилното решение Цецо Елвиса.

Къци Вапцаров пък е на мнение, че "само простите хора имат еднозначен отговор и заемат еднозначни позиции". "Темата е сложна. По принцип трябва да има такива протести, защото всяка една страна е добре да запази своята енергийна независимост. Искаме или не, въглищата са важен енергиен източник за много страни. Виждате, Германия се връща към въглищните централи. От друга страна, този вид енергия замърсява околната среда. Има хора, които живеят близо до такива централи и се тровят. Затова никак не е просто да се намери изход", смята Къци.

Изненадващо, Жени Калканджиева се оказа на страната на "бедните", каквито за нея са част от хората, трудещи се в енергийния сектор. "За мен протестиращите са част от народа. Един народ, който масово обеднява. Този народ масово гладува, масово обеднява, масово си пести парите. Със сигурност хиляди хора ще останат без работа. За мен тези енергийни централи поддържат по някакъв начин местното население в тези региони", огласи своята оценка на протестите бившата шеста по красота в света.

Четете още

ВИЖТЕ по кого най-често стрелят полицаите в България

ВИЖТЕ по кого най-често стрелят полицаите в България

Пак нищо! Условна за зевзека, препикал знамето

Пак нищо! Условна за зевзека, препикал знамето

Реклама
Реклама
Реклама