Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15757081 www.bgdnes.bg

Паскал Пиперков: Бог и св.Иван Рилски ме избраха за поклонническия поход до Рилския манастир

Светецът ме закриля от небето, казва църковният певец и главен асистент във Великотърновския университет 

"Чувствам небесната закрила и по някакъв начин приятелство на св. Иван Рилски. Мотивацията ми идва отвътре. Имах вдъхновението, силите и увереността, че ще докараме похода докрай. Имах и смирение. Когато тръгнах, си казах: Докъдето Господ позволи."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" Паскал Пиперков, който и тази година организира и поведе първия по рода си Национален поклоннически поход "Светият път" в почит на пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир.

Над 200 поклонници поеха на път пеша от старата столица на 30 юни, а пристигането на гроба на св. Иван Рилски бе на 12 август.

"25 души влязохме в Рилския манастир. Носихме с нас два кръста, хоругва и икони на св. Иван Рилски, Света Троица и Св. Богородица. Светецът и Бог сами привличат хората, които да се включат.", разказа Пиперков.

Пиперков е главен асистент и доктор във Великотърновския университет, където преподава в катедрата по алгебра и геометрия. Извън академичната общност е църковен четец и певец в катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" в старата столица.

"През 2014 г. участвах в поклонническия път "Рилският чудотворец". Оттам се вдъхнових, че пътувайки с молитва и общение между хората с колективна молитва и съпричастност, се получава много душеполезно. Още тогава бях сигурен, че ще работя за това походът да не бъде само от София, а да тръгва от Велико Търново. Тогава осъзнах, че светията е бил с мен през цялото време - чрез молитвите и пеенето на тропара", казва вярващият човек.

Повече от месец групата крачела целодневно през планини, долини и реки. Борбата е с 40-градусовите жеги през деня и високите храсти след големите дъждове и избуялата растителност през юли.

Реклама

"Всеки ден започвахме с оптимизъм и увереност, че ще се справим с трудностите. Те бяха и откъм терен, и атмосферни условия, човешки взаимоотношения, но ние намирахме сили и възможности да ги преодолеем. И това са малките чудеса. В края на деня бяхме изтощени, но на сутринта се събуждахме със сили, бодрост и желание да продължим напред. Даваха ни се сили да преодоляваме трудностите", казва Пиперков.

И добавя:"Работата по организирането на събитието е целогодишна - уточняване на маршрута, прочистване и картиране, популяризиране. приемаме помощ за теренната работа, отворени сме за срещи и обсъждания. Очакваме да се включат нови участници".

Четете още

Свети Йоан (Иван) Рилски

Свети Йоан (Иван) Рилски

Икона цери зависимости, хиляди се тълпят

Икона цери зависимости, хиляди се тълпят

Реклама
Реклама
Реклама