Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15787699 www.bgdnes.bg

Отрови и болести убиват в зоопаркове

  • Куршум застигна ягуара Алонсо 
  • 9 сърни и елени покосени в Благоевград, ламата Русалка издъхна в Добрич 

Кошмарно и безсърдечно 9 сърни и елени бяха отровени в зоопарка в Благоевград.

Пет от животните са загинали, а за останалите четири тревопасни ветеринарни лекари вчера продължаваха да се борят, като ги бяха интубирали.

Реклама

За съжаление не за пръв път подобни инциденти се случват в българските зоологически градини. През 2007 г. ламата Русалка от Центъра за защита на природата и животните в Добрич беше отровена. На 17 октомври двама работници откриват животното да лежи безжизнено на земята. Тогава стана ясно, че причина за смъртта на ламата е поглъщане на отрова за плъхове. От парка нямаха обяснение как се е случил инцидентът, но посочиха, че деянието е изключително гадно.

Ламата носеше името Русалка, а неин кръстник бе швейцарският посланик в България Рудолф Кноблаух. Родителите на животното бяха подарени на родния зоопарк от колегите им в Цюрих.

2014 година беше изключително тежка за зоологическата градина в София, след като за кратък период от време починаха няколко животни и то от различни видове.

В края на август за два дни умряха як, камила и 3 гаура (бозайници от семейство кухороги, най-едрите диви говеда, разпространени в Южна и Югоизточна Азия). След тях почина и бебе козирог. Последваха и бизони. Първо умря мъжкият бизон, а след това и поставената на системи женска също е починала. Инцидентите с бизоните станаха, след като столичният зоопарк тъкмо беше отворил след проверка за измрели животни.

В червата на починалите животни бяха открити токсини. Имаше подозрения, че са отровени. Оказа се, че са починали от злокачествена катарална треска, която засяга едри преживни животни и поразява вътрешните органи.

Реклама

Макар и при по-различни обстоятелства, най-драматична бе съдбата на ягуара Алонсо, който избяга от клетката си в ловешкия зоопарк на 3 август 2014 година. Няколко часа по-късно животното бе застреляно в главата от местния ловец Денко Цанков, който дори се снима за спомен с трофея си. Снимката обиколи социалните мрежи и предизвика цунами от гняв, възмущение и негативни коментари не само от страна на природозащитните организации. Тялото на Алонсо, кръстен на пилота от "Формула 1" Фернандо Алонсо, беше изгорено в котела на завода в село Черни Осъм, а кожата му - одрана и замразена. Впоследствие ягуарът беше препариран и изложен като рядък експонат в природонаучния музей на селото.

Проверка на екоминистерството показа, че човешка грешка е причината за бягството на Алонсо от ловешкия зоопарк. Но наказани за смъртта му нямаше.

През същата година в столичния зоопарк издъхна и хипопотамът Цура, което доведе до депресия на мъжката й половинка Норман. Аутопсията показва изменения в сърдечния мускул. Като вероятна причина за смъртта от зоопарка посочват хронично сърдечно заболяване.

"Направи ни впечатление, че сърцето й е много малко - само около една педя. Това е двутонно животно, което по принцип трябва да има по-голямо сърце. Освен това сърдечният мускул беше много изтънял и беше мек на допир", казаха тогава от зоологическата градина в столицата.

През юли тази година бившият омбудсман и депутат Мая Манолова загуби любимото си куче Арчи. Но не от естествена смърт, а от човешка ръка, безсърдечно подхвърлила отрова в двора на дома им в пернишкото село Рударци. Там лидерката на "Левицата" построи китна къща с просторен двор заедно със съпруга си Ангел. Доскоро с щастливо и безгрижно махане на опашки ги посрещаха отровеният Арчи и неговата 7-годишна сестра.

"Арчи го няма вече, отровен е. Също както и другите кучета и котки от улицата на селото. Този изрод е хвърлял отрова в дворовете на къщите ни! Подадохме жалби в полицията. Преглеждаме всички камери. Убиецът ще си понесе последствията!", гневно написа тогава във фейсбук профила си Манолова.

"Брутално убиха кучето ни и това ни съсипа! Трудно ми е да говоря за ужаса, който преживяхме, когато открихме безжизненото тяло на Арчи. От 7 години имаме това куче и сестричката му, която за щастие се оказа по-недоверчива и не е яла от подхвърлената отрова. Чувстваме се ужасно, защото Арчи беше като част от семейството ни, а някой с лека ръка го "нахрани" с отрова и го уби в собствения ни дом." Това сподели пред "България Днес" Ангел Найденов, бивш военен министър и половинка на Мая Манолова, по повод тежката загуба на домашния им любимец.

Реклама
Реклама
Реклама