Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15984522 www.bgdnes.bg

Мече сираче заминава за Гърция

Заловиха го през нощта в Софийско 

Издирват братчето му, за да ги съберат заедно 

Мечето сираче, което беше заловено през нощта в Софийско, ще се възстановява в Гърция.

В момента беззащитната животинка е в парка за мечки край Белица, където ще остане временно, за да бъде закрепено здравословното му състояние, а след това тръгва към специален спасителен център в южната ни съседка.

"В края на септември в село Крушовица, Елинпелинско, се появиха 2 малки мечета, привлечени от хранилка за животни. Животинките бяха засичани всекидневно. Очевидно бе, че са останали сами - без майка, и търсят в хранилките за дивеч алтернатива да оцелеят. Това е предпоставка за бъдещи проблемни ситуации и означаваше, че трябва да се вземат мерки. С наша логистична помощ бяха поставени специализирани капани за улов и фотокапани за постоянно наблюдение, за да бъдат локализирани мечетата. Всички отговорни институции бяха в течение на предприетите действия. Доста бързо едното мече беше заснето от фотокапан. През нощта на 21 срещу 22 октомври специалистите Владимир Тодоров и Никола Дойкин успешно го уловиха! Операцията протече с помощ от ловци от местната дружинка", разказват от природозащитната организация WWF България.

Реклама

Според експертите мечето е родено в началото на годината и е от женски пол.

"Предстои отвеждането му в Специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки "Арктурос" в Гърция, където очакват двете сирачета. Там мечето ще може да укрепне и да се научи да оцелява в дивата природа. Така има шанс да оцелее и да се научи да бъде истинска мечка. Второто мече все още не е уловено, но когато това стане, с него ще се процедира по същия начин", обясняват още от организацията.

В центъра в Гърция преди време се възстановяваха мечетата Хуба, Вихър и Горан. Животинките бяха случайно открити в Родопите през юни 2021 година, като се предполага, че майка им е станала жертва на бракониери и те са осиротели. През миналото лято трите мечета бяха пуснати на свобода на тайно място у нас.

Четете още

Плачещото мече спря да плаче

Плачещото мече спря да плаче

Плачещото мече отива на "Сървайвър" в Гърция

Плачещото мече отива на "Сървайвър" в Гърция

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама