Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16212706 www.bgdnes.bg

Мечетата сирачета заживяха заедно

Шансът им да оцелеят без майка е бил минимален 

Достъпът на хора до бърлогата им е ограничен, на диета са преди заминаването за Гърция 

Мечетата сирачета, които бяха открити в Софийско, вече живеят заедно в парка за танцуващи мечки край Белица. Предстои местенето им в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки "Арктурос" в Гърция.

Реклама

Първото животно от женски пол беше заловено в края на октомври, а второто мече, което се оказа мъжко, беше хванато близо седмица по-късно. Преди да бъдат заловени, мечетата са засичани всекидневно, като за експертите беше очевидно, че са останали сами - без майка, и търсят нещо за ядене в хранилките за дивеч, за да оцелеят.

"Братчето и сестричето са в добро състояние. Настанени са в бърлога, в която максимално сме ограничили достъпа на хора. Целта е да не свикват с човешкото присъствие, за да могат в бъдеще да оцеляват сами в дивата природа. Женското е около 27, мъжкото 25 килограма и са подложени на специална диета", разказа пред "България Днес" Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Сирачетата няма да останат дълго у нас, като вероятно другата седмица ще отпътуват за Специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки "Арктурос" в Гърция. След успешното им възстановяване един ден ще бъдат върнати в България и пуснати на свобода.

"Шансът им да оцелеят сами без майка не е бил голям. Мечката е неразделна с малките си през първата година и половина. През това време не само ги защитава, но и ги обучава. Мечетата са на около 9 месеца, така че не са получили това обучение и е имало опасност, ако оцелеят, да станат опасни мечки. Да търсят най-сериозния източник на храна - човека, чрез градините му и отпадъците, които изхвърля", обясни Иванов.

Директорът на парка за танцуващи мечки край Белица добавя, че е изключително важно един ден животните да бъдат върнати у нас, за да се запази популацията на дива мечка. "Често се говори, че в Родопите има голяма плътност на мечки, но мониторингът ни показва, че не е точно така Популацията е динамична и трябва да се грижим за нея", завърши Иванов.

Четете още

Мече сираче заминава за Гърция

Мече сираче заминава за Гърция

Плачещото мече спря да плаче

Плачещото мече спря да плаче

Реклама
Реклама
Реклама