Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16225653 www.bgdnes.bg

Актьорът Славчо Пеев ОМЕРЗЕН: Забавените ТЕЛК пенсии са геноцид!

Това е престъпление и може да коства животи, казва колегата му Валери Йорданов 

"Забавените ТЕЛК пенсии са геноцид! Хората, които ги чакат, са в неравностойно положение, оставени на произвола на съдбата. Без да могат да си купят животоспасяващи лекарства и храна."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" актьорът Славчо Пеев по повод новото забавяне на ТЕЛК пенсиите. Самият Пеев също има проблеми със здравето. Заради тромавите процедури хората с увреждания губят социални помощи и прекъсват лечението си.

За забавяния на телковите решения сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Жалбите до нея от хора с увреждания са многобройни. По проблемите на експертните комисии бе организирана и кръгла маса в Народното събрание. Въпреки споделените проблеми на хората с увреждания и частичната електронизация на процеса осезателна промяна няма. Оправданията на здравните власти най-често са, че има претовареност и липсват достатъчно специалисти, които да удостоверяват здравния статус на пациентите.

Според Славчо Пеев забавянето на ТЕЛК решенията и оставянето на най-нуждаещите се без пари е нечовешка гавра с тях.

"Дори в глутницата с вълци най-старите и болните вървят отпред, за да може здравата общност да им помага. В нашата държава хората в неравностойно положение са оставени сами да се справят с трудностите и болестите си. В България нещата са по-зле от вълчата глутница - оцеляват най-силните", казва любимият на поколения актьор.

"Нечовешки грях и духовно и морално престъпление срещу най-слабите е да забавят с месеци социалните им пенсии. Хората с увреждания имат истинска нужда от тези пари. Това е страшна и брутална грешка в системата, която никой не се опитва да поправи, но тази грешка може да коства животи", заяви пред вестника актьорът Валери Йорданов, който страда от диабет от 10-годишна възраст.

Реклама

По негови думи хората не могат да получат средства за лекарствата си, защото системата работи бавно или не работи.

"По никакъв начин не може да е приемливо в XXI век в държава от Европейския съюз и претендираща за пълноправен член болните да се изоставят така", категоричен е Йорданов. И добавя: "Нужна ни е справедлива революция, за да промени нещо в системата. Това с лекарствата е страшно. Неправдата трябва да предизвика хората за ответна реакция и справедливост, за да бъдат чути. Мълчанието не носи нищо друго освен забрава, а неплащането на социални пенсии не бива да се толерира и забравя", категоричен е актьорът.

Колегата му Христо Мутафчиев, който изкара инсулт и също е с ТЕЛК, смята, че да карат хората с физическо затруднено положение да ходят по няколко пъти и да се редят на опашки, за да могат да продължат да си получават помощите, е унизително. А да карат тези с физически затруднения да чакат социалните си помощи с месеци е пагубно за човешкото достойнство.

"Трябва социалното министерство и държавата, ако има такава, да предприемат действия, с които да предотвратят това огромно неудобство на хората със затруднени физически способности", даде своята позиция по темата Мутафчиев.

Четете още

И актьорът Славчо Пеев СКОЧИ на Боби М: Протестът срещу БФС е закъснял

И актьорът Славчо Пеев СКОЧИ на Боби М: Протестът срещу БФС е закъснял

Славчо Пеев се връща на сцената, но като режисьор

Славчо Пеев се връща на сцената, но като режисьор

Реклама
Реклама
Реклама