Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16256806 www.bgdnes.bg

Протестът срещу БФС ескалира - кръв, бити деца, линейки, изгоря полицейски бус (ГАЛЕРИЯ)

Футболните фенове на различни клубове от страната, сред които на "Левски" и ЦСКА-София, безпрецедентно се обединиха и излязоха на протест срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов в БФС, съобщава сайтът на "24 часа". В същото време на националния отбор на България предстои европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на стадион "Васил Левски" от 19 часа. Полицията в София пък взе безпрецедентни мерки, за да не допусне привържениците в подстъпите на спортното съоръжение, което се остане празно.

20,30

Напрежението отново ескалира. Запалени кофу за боклук провокираха полицаи да се насочат към привържениците и да арестуват няколко души. Покрай размириците с феновете пострадаха журналисти, фотографи и премианващи граждани, които бяха напръскани със спрей. 

Реклама

19,00 часа

Мачът започна. Феновете запалиха няколко кофи за боклук и отново тръгнаха към полицията. Въз входа на блок на "Гурко" човек е пребит зверски от полицията. Не се знае какво е състоянието му. Идва линейка към мястото. Бесни фенове потрошиха полицейски бус на "Васил Левски" до Министерството на спорта и взеха полицейските щитове и всичко вътре. След това го запалиха, скандирайки "къде ви е водата сега". Има сигнали и за бити деца.

18,40 часа

Полицията предприе мерки и изтласка всички протестиращи по ул. "Гурко". Започна да разпръсква феновете. Органите на реда започнаха да налагат с палки и да пръскат със спрей - и тези на първа линия, но и минувачите, чак към сградата на Министерството на спорта. Има хора, стоящи със семействата си на тротоара, с наранявания. Един човек е със счупена ръка от удар с палка.

18,20 часа

Напрежението около стадиона рязко ескалира. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Полицията изкара водното оръдие на барикадата и предупреди, че ако не спрат, ще бъде употребена сила.

17,50 часа

Протестиращите пеят химна и искат оставка.

17,40 часа

Феновете на ЦСКА блокираха ключово кръстовище в близост до стадион - "Орлов мост".

17,30 часа

Български и унгарски фенове идват заедно на протеста срещу ръководството на БФС около Националния стадион "Васил Левски". Всички подстъпи към "Евлоги Георгиев" - от "Драган Цанков" и от "Орлов мост" са блокирани от полицията. Всички фенове ще бъдат събрани в зоната от Министерството на спорта (бул. "Васил Левски") по ул. "Гурко", малко преди "Евлоги Георгиев".

17,00 часа

Униформените са оформили периметър около Националния стадион от Орлов мост, край паметника на Съветската армия и в Борисовата градина пред стадиона на ЦСКА "Българска армия" и около спирката на градския транспорт на ъгъла на булевардите "Драган Цанков" и "Евлоги Георгиев".


Реклама